Има ли работа за младите у нас? 25.03 | 14:23

Младежката безработица приближава 40%

От Ралица Стоянова

Младежката безработица у нас надхвърля 30%, алармира заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

"Като се има предвид и броят на обезкуражените лица, делът достига до 40%", заяви той по време на конференция на тема "Тенденции на пазара на труда и възможности за прилагане на гъвкави форми на заетост".

"Реалната безработица сред всички лица в работоспособна възраст надхвърля 18%", допълни Бранков. Той подчерта, че това продължава да бъде най-сериозният и тежък проблем за икономиката.

 Първи сме в ЕС по ръст на единичните разходи за труд, както и по нарастване на реалния ефективен валутен курс. Тези два показателя комбинирано дефинират загуба на конкурентоспособност.

В същото време сме последни по гъвкави форми на заетост. В ЕС заетостта на намалено работно време през 2011 година е била 19,5%, а у нас процентът е 2,4.

Наетите на втори трудов договор средно в ЕС са 3,8%, а в България – 0,4%.

Бранков припомни, че БСК не подкрепя идеята за въвеждането на секторни минимални работни заплати. "Апелираме за повече прагматизъм и реализъм за това от какво имаме нужда в момента", каза той.

 

Водещи

Най-четени