Имало и по-важни неща от цената на тока и майчинските 27.05 | 15:02

Експерт твърди, че трябва да планираме добре разходването на еврофондовете

От Елена Кирилова

"Цената на тока, първокласниците и майчинските не са най-важните неща - с тях или без тях нищо особено няма да се промени в страната ни", твърди икономистът Лъчезар Богданов, цитиран от агенция "Фокус”.

По думите му в момента е много по-важно планирането на следващия програмен период за разходването на еврофондовете да бъде довършено. Приоритет трябва да бъдат и промените в приходната администрация.

Една от основните пречки за развитието на бизнеса е въвеждането на нови системи за работа, твърди Богданов, подчертавайки, че те създават технически административни проблеми.

Според него дългосрочните мерки трябва да бъдат считани за сериозно предизвикателство. Едно от тях продължава да е пазарът на труда, тъй като е обвързан пряко с образованието - с висшето и с базовата грамотност.  

Богданов държи част от публичните системи да бъдат подобрени. В това число влиза и здравеопазването. По думите му важен е и начинът, по който се инвестира в публичната инфраструктура: в пътища, пристанища, канализация и водоснабдяване.

Валутният борд е една от мерките, които не са пряко насочени към нещо конкретно, но са условие, без което бизнесът и икономиката не биха могли да се развиват, твърди икономистът.

Той смята, че страната трябва да се присъедини към Еврозоната, защото това фигурира в една от клаузите при присъединяването ни към Европейския съюз.

Междувременно България трябва да подобри работата на съдебната си система и процедурите, обслужващи бизнеса и стопанските отношения.

Водещи

Най-четени