Имало опасност от втора актуализация на бюджета 23.07 | 08:07

Това може да се случи заради ниските приходи в хазната

От Христина Рафаилова

Има опасност от втора актуализация на бюджета в края на годината, ако несъбраните приходи се окажат повече от предвидените. За това предупреди депутатът от БСП Георги Кадиев пред TV7.  

Според социалиста дадената възможност за теглене на дълг от 1 млрд. не крие опасност. Ако той бъде изтеглен, средствата  няма да отидат за харчове, а за рефинансиране на друг кредит, категоричен беше той. Кадиев обясни, че ще се преструктурира заемът за подпомагането на животновъдите. Също така народният представител коментира, че заемът може и да е с по-малък размер.

Той призна, че с корекциите се предвижда "леко отхлабване на колана". Пример за това били 40-те милиона за ваучерите за храна на работниците, които можело и да не бъдат давани. 

Според депутата, за да не се стигне до втори ремонт на бюджета, трябва да има персонални и структурни промени в двете приходни агенции – НАП и "Митници". Той изрази учудване, че шефовете им не са сменени. Кадиев предположи, че Ваньо Танов не е освободен поради здравословни причини. От правителството обаче нямали намерение да сменят шефа на НАП. Социалистът коментира, че именно тези хора носят отговорност за лошата събираемост на приходите, а сега трябвало да осигурят преизпълнение на приходната част. 

 Кадиев добави, че има и неработещи структури в двете ведомства. В митниците например такава били дознателските звена. Депутатът добави, че ако има успешен бизнес у нас, това били кражбата на ДДС и контрабандата на цигари.

Той постави въпрос към правителството за това откъде се очакват да дойдат 350 млн. неданъчни приходи. Депутатът предположи, че част от тях можело да дойдат от търговията с парникови емисии, но средствата оттам основно щели да отидат в енергетиката.

Водещи

Най-четени