Имаме нова спогодба за двойното данъчно облагане с Швейцария 24.08 | 14:47

Предишната спогодба беше подписана през 1991 година при различни икономически отношения

От Деляна Петкова

Правителството одобри проект на нова спогодба между България и Швейцария за избягване на двойното данъчно облагане на доходите, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Министърът на финансите Симеон Дянков беше упълномощен да проведе преговорите по нея и да подпише документа при условията на последваща ратификация.

Действащата между България и Швейцария Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане е подписана през 1991 г. при коренно различни икономически отношения и правна регламентация. Поради това тя съдържа определени празноти и противоречия със сегашното данъчно законодателство, които водят до невъзможност за България да реализира данъчните си правомощия по отношение на някои доходи и данъчно задължени лица.

Съществен пропуск в действащата спогодба е липсата на разпоредба относно обмена на информация между двете държави, което води до частично блокиране при прилагането ѝ. Поради това в проекта на новия документ е включен чл. 25 "Обмен на информация" съгласно Модела на данъчна спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), който и двете държави следват в своята договорна практика.

Включването на текстовете относно банковата тайна ще създаде възможност за обмен на банкова информация за данъчни цели и ще осигури условия за прозрачност и възможност за предприемане на резултатни действия в борбата с изпирането на пари, данъчните измами и отклонението от данъчно облагане.

Наличието на актуална спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария е много важно и от гледна точка на реципрочност и баланс при защита на интересите на нашата страна при получаването на инвестиции от Швейцария.

Най-четени