Имате имот? Ето колко може да спечелите от него 21.07 | 08:52

От бранша прогнозират засилване на сделките с офис и търговски имоти

От Мария Стоянова

Докато през 2004-2005 година брокери уверяваха, че доходността от имоти у нас стига до 15%, към момента нещата не стоят точно така. От началото на годината средната възвръщаемост от жилища, отдадени под наем е 6,12 на сто, което е с 0,22% намаление спрямо миналата година.

В различните градове обаче ситуацията се различава. Най-висока доходност у нас могат да спечелят собствениците на имоти в Добрич – 8,77 на сто. Шумен и Стара Загора също са сред градовете с по-висока възвръщаемост от жилища - съответно 6,63% и 6,46%. В столицата доходността достига 5,89 на сто, докато във Варна тя е 5,63%. В тези два града тя нараства леко в сравнение с миналата година, а не спада, както е в другите населени места.

Ситуацията с имотите по курортите е коренно различна. Те трудно биха могли да донесат доходност от продажба и от отдаване под наем. В момента не може да се говори за възвръщаемост, надвишаваща 1-2%, коментират от бранша. Затова те не предизвикват инвестиционен интерес, още повече че в момента много курорти в Испания и по Средиземноморието гарантират поне 5% годишна доходност.

Тенденцията през тази година е към засилване на сделките с офис и търговски имоти в източно и средноевропейските държави, сред които и България. Макар че са специфична инвестиция, бизнес сградите, предназначени за офиси под наем, както и търговските центрове също носят доходност.

В Чехия и Полша, където вълната от нови сделки се случи миналата и по-миналата година, доходността вече е двойно по-ниска, отколкото в България, и това дава основание да се прогнозира засилена активност у нас през тази и следващата година, информира "Труд".

От бранша коментират, че по-голяма ще бъде активността именно в областта на офис сградите, отколкото в моловете. Причината е, че през последните няколко години офис сградите от висок клас намаляха и успоредно с това тяхната заетост се увеличи. Макар че това все още не е довело до забележимо повишение на наемите, очаква се скоро и това да се случи, а оттам доходността ще се увеличи. 

Водещи

Най-четени