Имотният пазар се раздвижва 29.01 | 16:28

През 2013 г. 13% от сделките са с чисто нови компании, стъпили у нас

От Христина Рафаилова

Пазарът на офис имоти отчита раздвижване през миналата година. Процентът на усвоените площи достига нива, сходни до тези преди кризата. Това сочи анализ на международната компания за консултантки услуги Colliers. 

През 2013 г. има ръст от 30% на площите, наети от разширяващ се или ново навлизащ бизнес. Това от своя страна води до намаляването на предлаганите имоти. За първи път от 2009 г. насам те се понижават до 18%, като през предишния период  са били между 20% -25%, сочат данните. Общата площ, която се използва в този сегмент е 116 хил. квадратни метра. 

Раздвижването на пазара се дължи на големи интернационални компании, които аутсорсват част от дейността си у нас, както и на признати имена от IT сектора. През изминалата година 13% от сделките са с чисто нови компании, стъпили у нас. Прогнозите на Colliers са, че все повече фирми, ще влязат на родния пазар.

Най-важният фактор, който определя избирането на офис, остава местонахождението на сградата. В 75% от случаите локацията е определяща за подбор на площта. Все по-голямо значение придобива и дали до нея има лесен достъп с автомобил и удобен градски транспорт.  

Повече за анализа на пазара на недвижими имоти у нас може да прочетете в Econ.bg, които са партньор на Colliers. 

Водещи

Най-четени