Инвеститор поиска „Бургаски корабостроителници“ 14.03 | 19:06

Устройственият план обаче предвиждал общински улици в територията на завода

От Десислава Маданска

Има заявен интерес от стратегически инвеститор за "Бургаски корабостроителници". Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева по време на петъчния парламентарен контрол.

Тя поясни, че вече дори е разговаряла с потенциалния кандидат, но той изтъкнал като основни проблеми промяната в устройствения план на територията, на която се намирал заводът.

Планът на Бургас от юли 2013 г. налага промяна в инфраструктурата, включително създаването на общински пътища в рамките на територията на функционалността на дружеството.

"Въпросът защо е променен планът и защо ще има общински улици в територията, където е нормално да се преместват суровини и готовите кораби, е от компетентността на местната власт в Бургас", добави вицепремиерът.

Според нея обявяването за продажба на активите на комбината означавало, че предприятието ще запази цялостната си дейност.

"Ако се върне старият устройствен план на територията, може да се търси и стратегически инвеститор", коментира Бобева.

Пред депутатите тя заяви, че се работи по създаването на съвместен финансов продукт за авансово финансиране на експортни сделки на предприятията в сектора "Корабостроене". Той ще се осъществява съвместно с Българска банка за развитие и Черноморска банка за търговия и развитие, информира 3e-news.

Бобева обърна внимание на проучване, показващо, че има интерес за изграждане на около 1000 кораба. Според нея обаче това може да стане едва, ако е осигурено съфинансиране и споделяне на риска за някои от големите сделки.

Вицепремиерът подчерта, че държавата няма право да финансира частно предприятие, още повече, че в момента тече процедура по разпродажба на активите му.

Бобева припомни, че единият от големите проблеми на "Бургаски корабостроителници" е високата задлъжнялост от над 130 млн. лв., натрупани през последните 4 години.  

Водещи

Най-четени