Инвеститори ще съдят държавата, ако обяви КТБ АД в несъстоятелност 01.08 | 18:26

Обвиненията ще са за измама и неверни твърдения, посочва "Ройтерс"

От iNews.bg

Притежателите на доларови облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ) АД планират да предприемат законови действия срещу правителството, ако не получат парите си и ако банката бъде обявена в несъстоятелност, предаде агенция "Ройтерс", позовавайки се на два източника.

Падежът на облигациите е 8 август, посочва изданието. Група облигационери, сред които хедж фондове и институции от САЩ и Европа, са образували комитет и са наели адвокатска кантора, която да ги представлява в България в случай, че правителството тласне КТБ АД към обявяване в несъстоятелност, посочват източниците.

Един от тях, мениджър на лондонски хедж фонд, е заявил, че управляващите и Централната банка са уверили облигационерите още през юни, че техните интереси ще бъдат защитени, а парите им ще бъдат изплатени изцяло.

По думите на мениджъра неуспеха на правителството да изпълни това обещание ще даде лош сигнал за инвестиционния климат в България и ще повиши разходите за бъдещ външен дълг на страната.

"Това, което тези хора не осъзнават, е че рискуват да превърнат България в европейската Аржентина", посочва той, правейки връзка с фалита на Аржентина тази седмица.

"Ако те не изплатят тези облигации навреме, няколко облигационери са готови да повдигнат обвинения срещу българското правителство за измама и неверни твърдения. Когато се срещнахме с представители на управляващите в страната, те ни уверяваха, че всичко с облигациите е наред", допълва той. Източникът посочва, че дни след срещата правителството на България и Централната банка обиколили няколко европейски града и успешно пласирали 1,5 млн. евро външен дълг, въпреки влошаването на ситуацията в страната.

Друг източник на изданието коментира, че вече е сформиран нов комитет на кредиторите, в който са събрани повече от необходимите за основаването му 25% от притежателите на облигации на КТБ АД.

Мениджърът на хедж фонда споделя, че сумата, която банката трябва да изплати, е сравнително малка – между 50 и 75 млн. долара, тъй като преди затварянето на КТБ АД тя е изкупила обратно част от този дълг.

Той обяснява още, че облигационерите са изпратили писмо до финансовия министър на страната, представители на Централната банка и на правителството по въпроса с ценните книжа.

"Те са наясно с проблема, искат да го решат, но имат нужда от политическа подкрепа. Готови сме да предприемем съдебни действия срещу правителството, но предпочитаме приятелско разрешаване на случая", коментира мениджърът.

Според него най-доброто решение по казуса КТБ АД ще бъде тя да заработи с гаранции от правителството и Европейската централна банка, какъвто бе случаят с друга банка в страната, засегната от проблеми.

Припомняме, че вчера (31 юли) БНБ публикува доклад за състоянието на КТБ АД към 30 юни, в който се посочва, че на 10 септември ще стане ясно дали срокът за надзора на банката ще бъде удължен. В момента той е 21 септември. От доклада става ясно, че от БНБ възлагат на подуправителя на "Банков надзор" да внесе в Управителния съвет на Централната банка предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

Водещи

Най-четени