Инвестициите във ВЕИ изпревариха тези в ТЕЦ и АЕЦ 05.04 | 18:33

Централното парно не е съветска отживелица, а технологията на бъдещето, казва Кристиан Енгел

От Кристиан Костурков

През последните години инвестициите, които се правят в инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници по света, вече са надхвърлили онези в конвенционални и атомни централи. Още през 2013 г. делът на капиталовложенията във ВЕИ вече е бил 58% спрямо 42 на сто за ТЕЦ и АЕЦ. В момента разликата е дори още по-голяма и отново в полза на зелените технологии. Това стана ясно от презентацията на Кристиан Енгел, директор "Бизнес развитие" на Thermaflex Group, представена по време на провежданата в София конференция "Енергийна ефективност и възобновяема енергия".

Според думите му вече се наблюдават и инсталации, в които традиционните конвенционални източници на енергия се комбинират с модерните възобновяеми. Такива например има в сферата на централното топлоснабдяване. Единият от вариантите е към традиционната топлофикационна система се добавят и соларни панели. Друг вариант е комбинацията им с геотермална енергия, обясни Енгел.

От думите на експерта стана ясно, че поне засега познатите ни ВЕИ-инсталации не са най-подходящите за отопление в големите населени места. Затова по-добрият вариант е да продължат да се използват системите за централизирана доставка на парно и топла вода. "Централното отопление много хора го мислят за остаряла съветска технология. Това не е вярно, то е технологията на бъдещето", категоричен е Енгел. В същото време обаче зелените технологии, например соларните, стават по-подходящи и ефективни при селските райони или земеделските стопанства, добавя той.

Водещи

Най-четени