Инджова поиска НСИ да стане независима агенция към парламента 26.03 | 10:48

Тя призова да бъде направена и цялостна проверка на дейността на института

От Елица Елефтерова

Трябва да бъде направена поправка в закона, касаеща устройството, организацията и председателстването на НСИ и той да стане независима агенция към парламента. Това заяви пред "Нова телевизия” шефката на НСИ Ренета Инджова.

Инджова обясни, че е извършена ревизия, която в резюме е представена на "Евростат” и контролните органи. "Аз изпълнявам процедура, оценявам качеството на извършеното преброяване. Крайният срок за това е 31 март”, обясни тя.

Инджова посочи отново и някои от направените забележки в изготвената проверка на преброяването, което по-думите й е направено "по-лежерно”. Основният проблем, според нея е, че е била направена промяна в преброителната комисия, а след това и в закона, а двете неща не са били синхронизирани.

Това от своя страна е рефлектирало върху цялата система от данни, които се вкарват в преброителните карти. Друг проблем, според нея, е изискването да се вписват ЕГН-та на гражданите, което впоследствие се оказва напълно излишно.

По думите й 200 хил. души допълнително са били "изсипани” в общия брой на живеещите у нас, бе да е съобразено това с броя на домакинствата и практически влизат като "едночленни домакинства”.

Инджова посочи, че ще бъдат направени допълнителни корекции върху направеното преброяване. По думите й, ако се признае грешката на НСИ и се направят корекциите, наблюдаващият орган в Европейския съюз (Евростат) ще бъде по-снизходителен към констатираните нарушения.

Инджова призова да бъде направена цялостна проверка на дейността на института.

Водещи

Най-четени