Индийска фирма търси IT специалисти в провинцията 17.10 | 17:24

Тя ще назначи 600 служители в Русе, Варна, Бургас и Пловдив

От Елица Елефтерова

Индийският бизнес се интересува от инвестиции в IT бранша в България. Индийската фирма Sutherland Global Services има намерение да учеличи с 300% броя на заетите в България. В момента в компанията работят 300 души, а се предвижда те да станат 900. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на форума на IBM под наслов: "Smarter Future Forum".

Фирмата смята да назначава нови служителите си Русе, Варна, Бургас и Пловдив, информира Econ.bg.

Тези градове не са избрани случайно. Инвеститорът се е насочил към тях, защото смята, че от университетите там има достатъчно IT специалисти, които могат да работят за тях. Във въпросните градове щели да се намират и бъдещите клонове на компания.

Има много фирми от Индия, които проявяват интерес от влагането на инвестиции в България, защото тук виждат сериозна макроикономическа стабилност, ниски данъци и Закон за насърчаване на инвестициите, който им дава привилегии. Освен това за тях сме важни като държава с геостратегическо положени, която може да бъде център за развитие на бизнеси за производство на стоки, предназначени за Европа, смята Добрев.

Министърът на икономиката в Индия е посочил, че през следващите години най-бурно в азиатската страна ще се развива секторът за преработка на храни, защото страната е световен, водещ производител на мляко, плодове и зеленчуци и зърнени култури. Много малка част обаче от тези суровини се превръщат в продукти. Оказва се, че само 5% от млакото, например става на кашкавал. 40% от тази продукция се губи, защото не може да се преработи навреме.

Според Добрев има потенциал в това да инвестираме съвместно български компании да предложат технологии и оборудване за този сектор. Той се е договорил български компании да посетят през март 2013 технически панаир в Индия, на който да предложат решения за местното производство.

Водещи

Най-четени