Индийски компании ще инвестират над 55 млн. долара у нас 25.09 | 16:45

Влагат пари в земеделие, фармацевтика, кино, аутсорсинг и ИТ индустрия

От iNews.bg

Индийски компании възнамеряват да инвестират в близко бъдеще в България над 55 млн. долара по проекти. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на двустранен бизнес-форум, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Той посочи като успешни примери вече осъществените проекти на "Намдхари Сийдс" (Namdhari Seeds) в областта на земеделието, "Елдер Фармасютикълс" (Elder Pharmaceurticals) във фармацевтичната промишленост, "Синегранд" (Cine Grand) в киноиндустрията.

"Предимствата на ИТ и аутсорсинг сектора у нас също са оценени от индийските инвеститори", допълни Манолев.

От 2008 г. до сега компанията "Съдърланд Глобал Сървисиз" (Sutherland Global Services) поетапно откри у нас четири аутсорсинг центъра. Общо 1600 служители работят в офисите на компанията в България и обслужват европейския пазар на водещи световни компании на повече от 16 европейски езика, стана ясно по време на събитието.

Друг успешен пример е този на компанията "Феуджи", която откри своя център за аутсорсинг и ИТ услуги в София в началото на тази година. Понастоящем за индийската компания в София работят около 50 души, като до края на 2017 г. се планира броят на назначените специалисти да достигне 100 души, с перспектива до 2019 г. в него да работят 300 човека.

"Много български компании също имат потенциал да реализират проекти в Индия", подчерта Манолев. По думите му поредно доказателство за това е успешното включване на България в кампанията "Направи в Индия", инициирана от индийското правителство. Нейната цел е привличане на преки чуждестранни инвестиции в производствения сектор на страната.

Няколко български компании в областта на интернет технологиите, опаковането на битум, производството на ветеринарни фармацевтични продукти вече работят на индийския пазар. Работи се и по мащабен проект в областта на възобновяемите източници на енерги

Водещи

Най-четени