Индийските превозвачи ще доставят ирански петрол почти без застраховки 24.04 | 15:03

Санкциите на ЕС засягат и този сегмент от бизнеса с петрол

От Ивайло Ачев

Индийските компании, които се занимават с доставките на петрол от Иран, ще продължат своята активна дейност и след юни месец тази година, въпреки опасността да нямат достатъчно добри застраховки, предаде Reuters.

От началото на юли тази година влиза в сила ембаргото за внос на петрол от Иран в ЕС. В тази връзка ЕС налага санкции на европейски застрахователни фирми, които издават полици за танкери, превозващи ирански петрол, независимо за коя част на света става въпрос. А около 90% от застраховките на танкери се извършват от западни компании.

За да се преодолее очертаващият се дефицит на застраховки, най-големите индийски превозвачи поискаха от страната да осигури до 50 млн. долара застраховка на танкер през трета страна при един курс. За сравнение застраховката на един супертанкер с товар от 2 млн. барела петрол е 1 млрд. долара.

"От 10 години насам срещу компания, превозваща ирански петрол, не е имало заведен иск за щети. Затова си струва да не спираме с бизнеса", казват от Shipping Corporation of India, един от най-големите индийски превозвачи.

Водещи

Най-четени