Иновативното мислене се подкрепя и в България? 03.04 | 20:11

Ще строим "София Тех Парк" - място за среща между науката и бизнеса

От Ивайло Ачев

Конкурентоспособност, иновации, икономика – три думи, които излизат на преден план в обясненията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) относно приоритетите на ведомството според новия икономически министър Делян Добрев.

Амбицията ни е до края на тази година над 100% от бюджета на ОП  "Конкурентноспособност", който е в размер на 1,12 милиарда евро, да бъде в процес на изпълнение - включително обявени процедури, сключени договори и изплатени средства. Това каза Добрев на кръгла маса на тема "Младежката перспектива за растеж на българския бизнес в Европа", съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Пред участниците във форума Добрев подчерта, че икономиката ще бъде основен приоритет в работата на МИЕТ. Паралелно с подобряване достъпа до финансиране на малки и средни предприятия (МСП) по оперативната програма, работим активно за създаването на иновационна среда и развитието на научната инфраструктура в страната, каза още Добрев. По неговите думи държавата продължава подкрепата си за офисите за технологичен трансфер и центровете по предприемачество към висшите училища.

Очаква се стартът на нова процедура по ОП "Конкурентоспособност" за осъвременяване на научната инфраструктура в научно-изследователските организации и висшите училища, за да се гарантира качествено образование на висококвалифицирани кадри.

Екипът на МИЕТ работи и по проект за изграждане на технологичен парк "София Тех Парк". Целта е да бъдат обединени в една структура добрите научни разработки с потенциал за пазарна реализация, бизнесът, който може да ги използва и организациите, които могат да осигурят финансирането на този процес. Проектът ще бъде финансиран с 50 млн. евро по ОП "Конкурентоспособност". За успешното реализиране на проекта от началото на 2012 г. МИЕТ започна работа с екипа на JASPERS.

Паралелно с това работим и за пренотификация на оперативната програма от ЕК, което е необходимо условие за изграждането на технопарка, каза министър Добрев. Целта е към края на месец май да бъде изготвен мастер план и бизнес план на проекта. До края на годината трябва да бъде избран изпълнител на строителните дейности, а те да започнат през 2013 г., подчерта още Добрев.

Друг проект по линия на ОП "Конкурентоспособност" е въвеждането на нов финансов продукт за облекчени кредити за малките и средните фирми. За целта от ОП "Конкурентоспособност" ще бъдат отпуснати 150 милиона евро при 0% лихва. Участващите в схемата банковите институции ще отпуснат още 150 млн. евро при своя пазарен лихвен процент. Комбинирането на двата вида ресурс трябва да осигури намаляването на лихвените равнища по кредитите за бизнеса наполовина. За оптимизиране управлението на оперативната програма, Управляващият орган и Междинното звено ще бъдат обединени, подчерта Добрев. По неговите думи така ще се съкратят процедурите и сроковете за плащане към бенефициентите.

В изказването си пред участниците в кръглата маса министър Добрев анонсира основните процедури по оперативната програма, чиято реализация предстои. В момента работим съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие по програма "Енергийна ефективност за конкурентоспособна индустрия". В рамките на тази процедура успешните проекти ще бъдат субсидирани със 150 млн. евро. ЕБВР ще отпусне през шест банки кредитна линия за мостово финансиране на проектите в размер от 50 до 150 милиона евро. Програмата трябва да стартира в края на април 2012 година. Към нея извън администрацията ще действат асистент и верификатор, които ще подпомагат техническата оценка и одобряването на разходите по проектите. Това е допълнителна възможност за намаляване на административната тежест и ускоряване реализацията на успешните проекти, подчерта Добрев.

Водещи

Най-четени