Инспектори гледат под лупа храните преди празниците 18.12 | 15:51

Проверяват качеството на продуктите в големите вериги, складове и борси

От Елица Елефтерова

Масово се проверява качеството на хранителните продукти, продавани в търговските вериги дни преди коледните и новогодишни празници. Това заяви земеделският министър Димитър Греков след заседанието на Министерски съвет. По думите му инспекторите проверяват и складовете, борсите, тържищата. За нарушения ще бъдат следени още малките квартални магазини.

Инспекторите ще проверяват за срока на годност на храните, дали правилно се съхраняват и етикират.

Земеделският министър заяви още, че парите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) няма да бъдат спрени, каквито спекулации имало. По думите му от Брюксел не е пристигало писмо с подобно решение.

Той посочи, че до края на август са били усвоени 89 млн. лв., а за последните пет дена усвоените средства са 350 млн. лв. Отделно по линия на агроекологичните плащания са били усвоени 148 млн. лв., а само до понеделник от земеделското министерство са разплатили 153 млн. лв. 

Освен това на заседанието си правителството реши да даде допълнително 15 млн. лв. за животновъдите. С парите ще се обезпечат плащанията по схемите за национални доплащания за животни за 2013 г. Този трансфер е отразен и в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие", обясни министър Греков. 

Парите ще бъдат преведени по сметките на животновъдите още утре (19.12.). Това са около 80% от средствата, които им се дължат.

Министърът се похвали, че само за пет дни са били разплатени около 350 млн. лв. или средно по 70 млн. лв. дневно не само на земеделските производители, но и на общините. 

По думите на Греков в момента Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд "Земеделие" работят усилено за изплащането на тези средства, които дълго време са били заплашвани, че могат да бъдат загубени. 

Министърът посочи още, че правителството е решило на полицаите, които охраняват границата с Турция, да бъдат изпратени 8 000 куб. м. дървесина отопление. Тя ще идва от всички стопанства в страната като това няма да става наведнъж, а при нужда.

Той обясни, че това няма да се приема от МВР като дарение, а ще стане с решение на Министерски съвет и оправдателен документ за съответните горски стопанства.

Греков уточни, че един кубик дърва в момента струва между 28 и 34 лв. в зависимост от това, откъде се докарва дървесината.

Водещи

Най-четени