Инспектори под прикритие ще са като 007 в магазините 18.02 | 13:00

Ще следят дали търговските вериги спазват интересите на потребителите

От Десислава Маданска

Инспектори под прикритие ще проверяват контрола в търговските вериги. Това съобщи генералният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. По думите му агенцията работи по въвеждането на "скрит" инспектор – т. нар. система таен клиент (secret client), като нов механизъм за контрол в търговските вериги.

Моллов обясни, че този метод е широко разпространен в американските и европейски  практики с цел защита на интересите и безопасността на потребителите. 

"Известно е, че понякога е налице директен или косвен тип съпротива или нежелание за съдействие при осъществяване на контрол върху даден обект", обясни Моллов.

Шефът на агенцията обясни, че ще се разчита на изненадващия ефект. Инспекторите ще следят и за работата на своите колеги, което ще има дисциплиниращ ефект.

Плановете на агенцията са проверките в бъдеще да са по-малко на брой, но по-ефективни. Опитът на ведомството досега показал, че особен ефект от тях не е имало.

"Ще заложим на качеството, не толкова на количеството, ще проверяваме в дълбочина цялата система - на производство, на управление и т. н.", посочи Моллов. 

Ръководството на агенцията вече е имало срещи с представители на големите търговски вериги у нас и част от браншовите организации, допълва БТА. 

Моллов подчерта, че мерките, които ще се вземат по отношение на тях, не са репресия, а рестрикция, на основата на търговското партньорство.

Идеята е търговските вериги да бъдат накарани сами да направят ефективна системата си за контрол. Това означава да спре порочната практика с преетикетирането на хранителните продукти, да бъде написан ясно произходът на стоката и съдържанието й, срокът на годност, партидният номер и т. н.

Моллов добави още, че практиката да изтича информация кой обект ще бъде проверен от инспектори от агенцията, се прекратява. Заповедта за действие ще се издава в последния момент, а мястото на проверка ще се вписва на ръка от директора.

Най-четени