Инспекцията по труда ще проверява фирмите по програмата за саниране 11.01 | 17:56

Под лупа ще са условията на работа в инфраструктурните обекти и земеделието

От iNews.bg

Строителството ще е във фокуса на тазгодишната дейност на Главната инспекция по труда. Ведомството ще обърне специално внимание на условията за труд във фирмите, които изпълняват Националната програма за енергийна ефективност на многопрофилните жилищни сгради, съобщиха от инспекцията.

От там обясниха, че при санирането често се използва изключително рисковия въжен достъп, което налагало щателна проверка на условията за работа.

В сектора ще продължи засиленият контрол на големите строителни обекти и при извършването на изкопни работи. Заради големия брой инфраструктурни обекти, които се изпълняват едновременно, за тази дейност компаниите често наемат работници без нужната квалификация, са констатирали инспекторите.

Инспекцията е набелязала като рисков сектор и селското стопанство. В този отрасъл инспекторите най-зорко ще следят за нарушаване на еднодневните трудови договори, особено в растениевъдството.

На фокус в контролната дейност ще е посредническата дейност при наемане и условията, при които се командироват български работници в държави-членки на ЕС.  

Водещи

Най-четени