Интерес към ОЦК "Кърджали" съществува 17.05 | 10:56

Протестът на металурзите от ОЦК "Кърджали" продължава

От Ивайло Ачев

В телефонен разговор с областния управител на Кърджали Иванка Таушанова вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е заявил, че държавата очаква от собственика на ОЦК "Кърджали" да прояви по-голяма активност, за да има споразумение за спасяване на предприятието.

В същия разговор Дянков е загатнал, че интерес към комбината има - от солиден инвеститор, който е финансово стабилен.

Пети ден продължават протестите на палатковия лагер на металурзите от ОЦК "Кърджали", като четирима от тях чрез гладна стачка изразяват своя протест срещу липсата на яснота за бъдещето на предприятието и неизплащането на над 1,5 мил. лв. дължими за работни заплати, съобщават от КНСБ.

Днес, 17 май, металурзите категорично заявяват своята позиция, че продължаващото протакане на преговорите от страна на собственика Валентин Захариев с представителите на банките-кредитори за уреждане на финансовите им взаимоотношения, оставянето на втори план бъдещето на комбината и на запазването на над 500 трайни работни места е висша форма на безотговорност. Тази безотговорност води до нарушаване на трудови и човешки права на български граждани, казват протестиращите. 

Премиерът Бойко Борисов е разговарял снощи с новия собственик на "Горубсо - Мадан" Николай Вълканов, за "да намери работа" на работниците от ОЦК-Кърджали. Това съобщи самият премиер тази сутрин в интервю за "Нова телевизия". Той добави, че вариантът ще е временен.     

Тревожната ситуация накара ръководството на КНСБ призовава заинтересованите страни – собственик и банки-кредитори, с посредничеството на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за спешни и отговорни преговори днес (17 май) и утре (18 май) и намиране на решения, удовлетворяващи интересите на работещите в ОЦК "Кърджали".

Среща с банките-кредитори на ОЦК "Кърджали" ще има днес, 17 май. На нея ще присъства Делян Добрев, предаде БТА.

Водещи

Най-четени