Интерконекторът със Сърбия готов до 4 години 19.01 | 17:22

Строителството започва пролетта на 2019 г., първите количества газ потичат до края на 2020 г.

От iNews.bg

България и Сърбия ще свържат газопреносните си системи до 4 години. Това стана ясно днес по време на подписването на меморандум между енергийните ведомства на двете страни. Според думите на нашия министър на енергетиката Теменужка Петкова с този документ София и Белград дават ясен знак за волята ни да изградим междусистемната газова връзка. Под меморандума подписите си сложиха тя и сръбският й колега Александър Антич.

Петкова припомни, че българското правителство работи активно за реализиране на целите на европейската енергийна политика – сигурност на доставките, диверсификация на източниците и трасетата, енергийна ефективност, прозрачен и ефективно функциониращ енергиен пазар, защита на потребителите. Реализацията на междусистемната газова връзка България – Сърбия е важна част от тези усилия, каза още тя.

"Интерконекторите между Гърция и България и България и Сърбия са два от седемте приоритетни инфраструктурни газови проекта за региона на Централна и Югоизточна Европа, които трябва да съдействат за диверсификация на източниците и маршрутите и постигане на сигурност на газовите доставки. С подписания меморандум двете страни се споразумяха да положат всички усилия да започнат изграждането на своите участъци от връзката най-късно до края на май 2019 г., така че проектът да влезе в търговска експлоатация до края на 2020 г.", отбеляза Петкова.

Тя припомни и че за изграждането на българския участък е осигурено финансиране по линия на програма "Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 г." в размер на 45 млн. евро. От сръбска страна също е отбелязан напредък в усилията за финансиране на проекта.

Министърът на минното дело и енергетиката Александър Антич съобщи, че преговорите с Европейската комисия за осигуряване на необходимите средства по линия на предприсъединителните инструменти на ЕС, са към края си.

След завършването, българо-сръбската газова връзка ще осигури възможност за пренос на 1 до 1.8 млрд. куб. метра газ годишно от България към Сърбия и 0.15 млрд. куб. метра синьо гориво в обратна посока. Дължината на трасето е 62.2 км – от района на София при Нови Искър до Ниш в Сърбия, припомнят от Министерството на енергетиката.

Водещи

Най-четени