Инфлацията ще изпревари лихвите през 2016 г. 12.10 | 14:57

Инвестициите в имоти и във взаимни фондове стават все по-интересни за българите

От iNews.bg

През следващата година най-вероятно банковите депозити няма да носят печалба на вложителите си. Причината е, че лихвите ще продължат да падат, докато повишаването на цените ще започне да се увеличава. Това прогнозира председателят на Асоциацията на кредитните консултанти Тихомир Тошев. При това положение банкови депозити ще имат отрицателна доходност, обяснява той.

Експертът допълва още, че хората в България иска да има сигурни пари, затова и ще продължи да спестява в банка. По думите на Тошев лихвите по редица депозити вече са под 1%, но това все още ги прави привлекателни за хората, тъй като годишната инфлация в края на август е 0%. За 2016 г. обаче тя спокойно ще може да надхвърли 1%, а лихвите по депозитите ще продължат да падат, тъй като банковата система в България е привлякла твърде много средства, а търсенето на кредити остава по-слабо. Това обаче едва ли ще накара българина да се откаже от влоговете, смята Тихомир Тошев.

Той добави, че алтернатива на банковите депозити за част от българите ще е покупката на недвижим имот. От началото на 2015 г. има засилено търсене с цел отдаване под наем. Според експерти от сектора на недвижимите имоти подобна сделка би могла да носи средна годишна доходност от 3 до 6% в зависимост от мястото и вида на имота.

От данните на Агенцията по вписванията става ясно, че годината ще приключи с около 12% ръст на сделките с имоти. Според Тошев около една пета от тях са направени именно с цел инвестиция.

Увеличава се и интересът на българина към т.нар. взаимни фондове. Те може да носят доста по-висок доход, но и рискът парите да бъдат загубени е по-голям. Инвеститорите може да избират между няколко типа взаимни фондове според предлагания риск - нискорискови, при които вероятността да се загубят пари е минимална, но и доходността е по-малка, а също и балансирани и високорискови, където очакваните печалби са значително по-високи.

От началото на годината в такива фондове са вложени около 150 млн. лв. По думите на Тошев е добре при подобни вложения да бъдем предпазливи, да съберем предварително информация за фондовете и да не очакваме, че до 3-4 месеца ще ни донесат очакваната доходност. Тя се появява в рамките на година до три, информира "Стандарт". Експертът препоръчва да се започне с малка сума - до 1000 лв., като целта е да се натрупа опит, и едва след това да се рискува с по-големи суми.

Българите предпочитат да инвестират в нискорисковите фондове, следвани от балансираните, а най-малко са "авантюристите", които инвестират във високорисковите взаимни фондове, като обикновено това са подготвени хора, запознати с всички рискове, обяснява още Тошев.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени