Инцидентът край гара Калояновец ще ни струва 2 млн. лв. 14.07 | 16:44

Причините влакът да дерайлира все още се изясняват, посочи министърът

От Христомира Бочкова

На 2 млн. лева се оценяват щетите след тежкия инцидент с бързия влак София – Варна край жп гара Калояновец. Това съобщи в Бургас министърът на транспорта Данаил Папазов. По думите му целият подвижен състав на влака е "тотална загуба", а локомотивът не подлежи на ремонт.

Министърът посочи, че причините за инцидента все още се изясняват, но по негово мнение той е станал вследствие на превишената скорост на движение на влака.

Папазов съобщи, че е разпоредил нова проверка, която да установи дали има пропуски по допускане на лица, които управляват локомотивите, и практиката, която те изпълняват, преди да започнат да работят реално.

Той обясни, че и двамата машинисти – загиналият и помощникът, са дългогодишни работници. Според колегите на загиналия машинист той е бил един от най-добрите професионалисти, а неговият помощник е работил 6 години като машинист на товарен влак и също е имал опит, макар че от няколко седмици е работел на пътнически влак.

Относно сигурността на железопътния транспорт той зави, че е това е един от най-сигурните видове транспорт.

"Продължавам да твърдя, че това е един от най-сигурните транспорти. Разбира се, когато се ползват технически средства, по субективни или обективни причини настъпват някакви събития. Това не е изолиран случай само в България. Такива тежки инциденти с висока скорост се случиха и в Европа, и на други места по света, но след въвеждането на системата за качество в БДЖ има процедури, които дават достатъчно основание цялата техника, която се използва за превоз на пътници, да бъде проверявана щателно така, че да не се допускат инциденти", обясни министърът, цитиран от "Фокус".

Водещи

Най-четени