Ирански бизнесмени искат да инвестират в рафинерии у нас 02.06 | 17:34

Предлагат ни и друг бизнес - внос на облицовъчни камъни и обработката им

От Елица Елефтерова

Не крием, че търсим пазари в Иран. В същото време сме отворени към иранските бизнесмени, които имат желание да инвестират в България.

Това заяви заместник-председателят на БСК Георги Шиваров по време на посещение на иранска бизнес делегация в камарата.

Зам.-областният управител на областта Лорестан Мохаммадреза Малекирад обясни по време на срещата, че по време на Ислямската революция в Иран, индустрията се е развила в различни посоки – строежи на язовирни стени, инфраструктурни проекти, което дава тласък в развитието на петроло-химичните заводи и рафинерии.

Точно по тази линия иранските представители виждат развитието на бизнеса си у нас – в изграждането на различни рафинерии и битумни предприятия. За целта обаче търсят български партньори.

Битумът се използва при строителството на пътища.

Иран предлага да лансира в България и друга продукция – облицовъчни камъни. Делегатите от Лорестан предлагат внос на такива камъни, както и обработката им. В момента страната ни внася облицовъчни камъни от Италия и Китай, но качеството на китайските камъни е твърде ниско.

Киюмарс Каземи, първи секретар в посолството на Ислямска република Иран в София, разказа, че Лорестан в областта на фармацевтичната индустрия и производство на медицинска апаратура е сред водещите в Иран. Според него иранските бизнесмени имат интерес да инвестират в производството на лекарства и производството на различни билки у нас или в Иран.

Според данните на БСК българските бизнесмени се интересуват от износ на машиностроителна продукция, електротехника, прецизни минни машини, селскостопанско машиностроене, както и хидравлични машини и износ, а също и добре познатото на тамошния пазар сирене.

Доставчиците на машини споделят, че липсва осигурен сервиз за машините. Много трудно се намират ирански фирми, които да предлагат сервиз на определена гама машини. В момента турски фирми не само, че са търговски посредник, но поемат и сервиза на тези машини.