Ирландците гласуват на референдум европейския фискален пакт 31.05 | 11:24

Пактът ще стане факт, ако 12 от 17-те страни в еврозоната го ратифицират

От Андриян Георгиев

Ирландците гласуват днес (31 май) на референдум европейския фискален пакт за балансирани бюджети и фискална дисциплина. Гласуването се случва на фона на предупрежденията на министър-председателя на Ирландия Енда Кени, че отхвърлянето на документа ще изправи страната пред увеличаване на публичния дълг.

За разлика от предишни референдуми, на които ирландците гласуваха други договори на ЕС, резултатът от този референдум няма да определи дали документът ще влезе в сила. Пактът ще стане факт, ако 12 от 17-те страни в еврозоната го ратифицират.

Ала този факт не попречи на разгорещените дебати в страната, предшествали референдума.

От лагера на тези, които са положително настроени към европейския фискален пакт и ще гласуват с "Да" на референдума, към които спада и правителството, твърдят, че отхвърлянето на пакта би означавало, че Ирландия няма да има достъп до Европейския стабилизационен механизъм (ECM), постоянният фонд на еврозоната за подпомагане на закъсали държави.

От лагера на "Да" казват също, че когато Ирландия се завърне на дълговите пазари в края на следващата година, цената на дълга ще е много по-висока, при положение че пактът бъде отхвърлен.

"Страните, които ратифицират пакта, имат достъп до ECM, а които не го ратифицират – нямат, като разликата между 3 и 7%, и дори 8 и 9% е огромна в контекста на наличието на финансиране, което винаги е небходимо", коментира премиерът Енда Кени вчера (30 май).

Тези, които ще гласуват с "Не" на референдума, твърдят, че аргументите на другия лагер само и единствено всяват страх и страната може, ако е необходимо, да прибегне до финансиране от Междунородния валутен фонд. Техният основен аргумент е, че пактът би обрекъл Ирландия на продължителни строги икономии.

"Не се заблуждавайте. Бъдете мъдри. Присъединете се към милионите граждани на ЕС, които настояват за край на строгите икономии", коментира пък Джери Адамс, лидерът на партията "Шин фейн", подкрепата за която стигна рекордните 24% от населението на Ирландия.

Социологическите проучвания, предшестващи вота, показаха, че 53% от ирландците подкрепят европейския фискален пакт, и съответно 47% са против него. Ала правителството се притеснява, че ирландската общественост показва признаци на умора от строгите икономии. Ирландците трябваше да изтърпят големи орязвания на публичните харчове, а също така и увеличение на данъчното бреме, откакто страната получи 85 млрд. евро помощ от ЕС и МВФ през 2010 г.

В европейският фискален пакт е записана клауза, че подписалите го трябва да поддържат балансирани бюджети или дори в излишък. Годишният структурен бюджетен дефицит не трябва да надхвърля 0,5% от БВП. Пактът се състои от 11 страници и негов основен двигател е Германия, като той има за цел да гарантира фискалната дисциплина в страните-членки на ЕС, пише Euobserver.com.

Ирландия е единствената от 25-те страни, подписали пакта за  фискална дисциплина, която го подлага на общонародно допитване. 

Припомняме, че през 2008 г. Ирландия беше единствената европейска държава, която отказа да подпише Лисабонския договор. На референдум Дъблин отхвърли първоначално договора, който е последната база за развитието и структурата на ЕС. Беше необходим втори референдум и някои капитални отстъпки от страна на Брюксел специално за Ирландия, за да има подпис от страна на Дъблин.

Водещи

Най-четени