Искаме 220 млн. евро от Брюксел за газовата връзка с Гърция 22.04 | 16:56

Енергийните министри на България, Гърция и Румъния обсъдиха проекта за Вертикален газов коридор

От Галина Александрова

Българската и гръцката страна ще настояват пред Европейската комисия (ЕК) за отпускане на грант в размер от 220 млн. евро за изграждане на интерконектора България-Гърция. Двете страни вече са изпратили писмо за това в Брюксел. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след първата среща на работната група на високо равнище и на експертната работна група за "Вертикалния газов коридор", пише 3eNews.

Очаква се българско-гръцката газова връзка да влезе в експлоатация през 2018 г., а в края на 2016 г. - и пълният реверсивен капацитет на интерконекторната газова връзка с Румъния.

Междусистемната свързаност е изключително важна, отбеляза министър Петкова. Тя уточни, че на срещата днес с министъра на енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис и Адриан Албулеску, държавен секретар в Министерството на енергетиката на Румъния са постигнати договорености по основните цели на Вертикалния газов коридор. Двата основни проекта по Вертикалния газов коридор са интерконекторът с Гърция (IGB) и газовата връзка с Румъния. Осъществяването им ще даде възможност азербайджанският природен газ, който ще постъпва по газопровода ТАР да достига до България, а и до Румъния.

В рамките на полагането на основите на Вертикалния газов коридор днес са подписани принципите за изграждането на интерконектора България-Гърция (IGB), а също така е приет и финансовият план. С румънската страна са уточнени принципните подробности по интерконектора България-Румъния.

Припомняме, че на този етап газопроводът IGB /интерконекторът към гърция/ е определен като проект от национално значение и в България, и Гърция, и като Проект от общ интерес (Project of Common Interest) от Европейската комисия.

Окончателното инвестиционно решение за строителството на гръцката връзка ще бъде взето на 29 май 2015 г., строителните работи по интерконектора ще започнат след март 2016 г. и проектът трябва да влезе в експлоатация през втората половина на 2018 г., обясни министърът.  Акционери в проктната компания за газопровода до Гърция са държавната БЕХ ЕАД от българнска страна и "Ай Джи Ай Посейдон" С.А. от гръцка, всеки с по 50%.

Министър Петкова уточни, че бюджетът на проектната компания е в размер от 10 млн. евро – по 5 млн. от българската страна в лицето на БЕХ и 5 млн. евро от страна на "Ай Джи Ай Посейдон" С.А. 

Начало на търговска експлоатация на газопровода се очаква в края на 2016 г. – началото на 2017 г.

Техническият капацитет на газовата връзка с Гърция се предвижда да бъде приблизително 3 млрд. куб.м/г. от Гърция към България и с възможност за увеличение до 5 млрд. куб.м/г. посредством изграждане на компресорна станция. Общата дължина на газопровода е приблизително 182 км. За реализацията на проекта през декември 2010 г. е учредена проектна компания "Ай Си Джи Би" АД.

Като изключително важна, историческа среща от своя страна определи инициативата гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис. По думите му "тя поставя основите за напредък по Вертикалния газов коридор". Още повече, че както се изрази той по този начин ще се свърже и газопроводът ТАР с Румъния. "Вертикалният коридор и IGB ще действат не само като коридор за свързване на нашите страни, те ще допринесат за ползотворно бъдеще", заяви Лафазанис.

От 2010 г. досега обаче гръцката се забавя на няколко пъти – първо по технически причини, после по финансови и т.н. На този етап не е ясно какво ще се случи, ако например ЕК откаже финансирането.

 Газовата връзка България-Румъния е много важна. Може да разчитате на Румъния, заяви от своя страна Адриан Албулеску, държавен секретар в Министерството на енергетиката на Румъния.

Към момента българската страна е избран изпълнител за изграждането на участъка от наша територия. Впоследствие към тази процедура ще пристъпи и румънската страна, стана ясно от обяснението на министър Петкова.

Нито една от двете страни обаче не коментира забавянето от почти три години. Експертите от българска страна отдавна са категорични, че за да може да работи ефективно газовата връзка между България и Румъния, на румънска територия трябва да бъде построена компресорна стнация. "За тази компресорна станция имаме уверението на "Трансгаз" (румънският оператор), че ще бъде готова през 2016-2017 г., обяви днес Албулеску.

"Започнахме срещата с това, че газовата карта на Европа се променя, но за съжаление никой не знае как. Трябва да бъдем готови за всякакви сценарии. Говорим за диверсификация, а нямаме никаква свързаност между съседите. Без такава свързаност всички е празни приказки", отбеляза от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев, като в този аспект обърна внимание на значението на срещата за Вертикалния газов коридор. Той бе категоричен, че първо трябва да се осъществи газова свързаност между съседните страни и едва след това да се говори за транзит на природен газ.

"Напоследък се говори за Европейски енергиен съюз, но без адекватна мрежа той е невързможен", обясни вицепремиера. С изграждането й, по думите му "ще сме готови за всички възможни сценарии", както и за "руски, азербайджански газ, идващ от север, а също и от местен добив". "Усилията ни със съседите ще продължат. Тук на Балканите успяваме да показваме разум", заключи вицепремиерът.

 

Водещи

Най-четени