Искаме още време за модернизиране на млечните ферми 20.05 | 19:43

Крайният срок за покриването на минималните хигиенни изисквания изтича в края на тази година

От Елена Коцева

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов увери, че ще настоява пред Европейската комисия срокът за преструктуриране на млечните ферми да се удължи с още две години.

iNews.bg припомня, че към януари 2011 г. малко над 2 600 млечни ферми от общо близо 90 000 покриваха изискванията за Европейския съюз за сградов фонд, оборудване и качествени показатели на млякото.

Фермите от втора група, които са близо до покриването на европейските стандарти за хигиена на млякото, пък са над 800. Застрашени от затваряне са повече от 86 000 ферми от трета категория - обикновено малки, фамилни стопанства с по няколко крави.

Конкретно във фермите, отговарящи на европейските изисквания, обаче са концентрирани повече от половината от млечните крави в България и се произвежда по-голямата част от качественото мляко.

Министър Найденов отбеляза, цитиран от БТА, че ако ЕК даде разрешение за дерогация, което по думите му най-вероятно ще се случи, през удължения период фермите от трета категория трябва да станат втора, а тези, които не са успели - да бъдат поетапно затваряни.

Министърът изрази надежда фермерите да осъзнаят сложността на ситуацията, защото голяма част от тях не могат да дадат обяснение къде отиват средствата, които те получават по схемата за глава добитък.

Най-четени