Искаме руско синьо гориво за газовия хъб 27.01 | 17:48

Москва ще ни помага да решим проблема със спирането на тока при тежките зими

От iNews.bg

България разчита на природния газ от Русия, за да осъществи проекта си за газовия хъб. Това стана ясно след срещата на съвместната работна група "Енергетика" към Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество, която заседава в София. Нашата страна обсъди с руските си партньори концепцията за газов разпределителен център "Балкан". Проектът е важен от гледна точка на

диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на синьо гориво за нашата страна. Българската страна отбеляза, че разглежда руският природен газ като един от източниците за доставки към газоразпределителния център. По време на днешните разговори руската страна бе информирана за актуалния статус на проекта и за създадената през декември 2015 г. съвместна работна група между Генерална дирекция "Енергетика" на Еврокомисията и нашето правителство, свързана с реализацията на газовия хъб.

Двете страни се обединиха около мнението, че Руската федерация е важен енергиен партньор за България, основен доставчик на петрол, природен газ и ядрено гориво, както и ключов партньор в процеса по модернизация и удължаването на живота на АЕЦ "Козлодуй". Паралелно с това България продължава да бъде важен транзитьор на руски газ за Турция, Гърция и Македония. Двете страни декларираха интереса и готовността си да развият взаимноизгодните отношения в областта на газовия отрасъл.

Страните отбелязаха успешното сътрудничество за продължаване срока на експлоатация на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй", както и предоставянето на услуги по модернизацията и доставката на резервни части за АЕЦ "Козлодуй". Обсъден бе и потенциалът за развитие на двустранните отношения и реализацията на съвместни проекти в сферата на електроенергетиката. На срещата беше взето и решение операторите на електропреносните мрежи на двете страни да започнат обмен на опит, в това число и за работа при тежки климатични условия.

Водещи

Най-четени