Искаме твърде много от чуждите инвеститори, според Добрев 09.01 | 15:15

Прагът за инвестии у нас е 7 пъти по-висок от най-високия в ЕС

От Ралица Стоянова

Прагът за инвестиции трябва да бъде значително намален. Това каза на заседание на парламентарната икономическа комисия ресорният министър Делян Добрев.

Той представи позицията на министерството по върнатия от президента Закон за насърчаване на инвестициите. Според Добрев трябва да бъде добавена разпоредбата, която дава права по пребиваване и при инвестиции в недвижимите имоти.

Праговете, които бяха приети в текстовете на закона за инвестиции, са прекалено високи и по отношение на изискването за работните места, според Добрев.

Той даде примери за праговете за инвестиции в други страни от ЕС. Най-ниският праг е в Словения - 10 000 евро, а най-високият в Ирландия - 300 000 евро. У нас Народното събрание прие праг от 4 милиона лева, който е седем пъти по-висок от най-високия в ЕС, обясни Добрев.

Изискването за работни места у нас също е високо - 50. Най-високият праг е в Португалия – 30 работни места, а най-ниският е във Великобритания - 2 работни места.

Добрев каза, че той като министър е предложил да бъде дадено българско гражданство на италиански инвеститор за инвестиции в България за над 500 млн. евро.

Икономическата комисия в парламента единодушно прие връщането за повторно обсъждане на промените в Закона за инвестициите.

Според "червения" депутат Корнелия Нинова придобиването на гражданство срещу 1 млн. лв. инвестиции е в противоречие на визовия режим.

"Този закон беше изключително зле приет в българската културна общност, защото е направен само за облагодетелстването на една единствена личност – собственикът на Киноцентъра в Бояна", заяви кинорежисьорът Иглика Трифонова. "От дупката в бюджета, която ще отворите, ще се плащат хонорари като този за Арнолд Шварценегер", добави тя.

Народното събрание прие Закона за насърчаване на инвестициите на 29 ноември 2012 г. Президентът обаче му наложи вето.

* Информацията е допълнена в 15.50 часа.

Водещи