Искат 50% от стоките в търговските вериги да бъдат български 03.09 | 14:22

Дългосрочна стратегия за развитие на селските региони, искат от "Обединени земеделци"

От Елица Елефтерова

Поне 50% от стоките в търговските вериги да бъдат българско производство, искат от партия "Обединени земеделци". От партията настояха за  промяна в нормативната уредба, която да стимулира търговските вериги да пазаруват от местни производители, информира БТА.

В много европейски страни супермаркетите имат ангажимент да зареждат със земеделска продукция, произведена в радиус до 30 км, посочи председателят на партията Петя Ставрева. Държавата трябва да начертае дългосрочна стратегия и по отношение на политиката за развитие на селските региони, за да спре обезлюдяването там, считат от партията.

Земеделците поискаха да бъде иницииран и обществен дебат с участието на представители на националните институции, на собствениците, ползвателите на земеделски земи и на търговци по въпроса за отпадането на мораториума за продажба на българска земя на чужденци, който изтича в края на тази година. "Обединени земеделци" изразиха и позицията си и по ситуацията в  Сирия.

Те се обявяват за мирното решаване на кризата. От партията осъждат остро "варварския акт в предградията на Дамаск на 21 август, в резултат на който хиляди невинни хора бяха  убити" и смятат, че е необходимо Народното събрание и президентската институция спешно да обсъдят напрегната ситуация в Сирия като бъдат взети предвид всички рискове за сигурността на страната - очакваният бежански поток, опасността от терористични заплахи, повишаването на цените на горивата и други.

Водещи

Най-четени