Искат да легализират българското дивечово месо в търговските мрежи 03.04 | 21:00

Дивечът е скъпа стока и не може да бъде заменен с други деривати

От Ивелина Георгиева

Популацията на дивеч в българската гора се увеличава с всяка изминала година и с много добри темпове и не може този голям ресурс да бъде оставен да изтича нецелесъобразно. Това каза земеделският министър Мирослав Найденов по време на откриването на конференция "Дивечът- ценен традиционен ресурс за българската кухня".

В момента в България има само две кланици за дивеч, които разполагат с лиценз, посочи Найденов. Това, според него, е изключително малко, а сега доставките на дивеч стават по-скоро нелегално, което от една страна е свързано с риск за здравето, а от друга не бива да се кара до търговските обекти без документ за произход.

Държавата трябва да създаде условия, в които доставката на дивеч за ресторанти, заведения и търговската мрежа да бъде легализирана и достъпна, подчерта земеделският министър.

Той заяви, че това може да стане с промяна в Закона за ветеринаро-медицинска дейност, който в момента е между първо и второ четене в парламента. Найденов увери, че ще възложи на експерти от министерството да направят всичко възможно тези промени да станат факт.

В Закона за лова също може да се направи подобна промяна, посочи земеделският министър и заяви, че работна група изработва промените по него.

Дивечът е по-скъпа стока от конвенционалното месо и не може да бъде заменено с други деривати като соя например, затова той ще си има определена ниша на пазара, смята Найденов. Той добави, че дивечът е много полезен и като хранителна стойност е много добър.

"В мое лице браншът има най-големия съюзник това да се случи", коментира Мирослав Найденов.

Дивечовото месо, което се продава в България не е българско, а е с основен произход страни членки на ЕС, каза Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните. По думите му огромни количества дивеч всяка година отиват в екарисажа, защото по време на многобройните проверки инспекторите от БАБХ се натъкват на големи количества дивеч без документи в магазините и ресторантите.

Водещи

Най-четени