Искат по-високи санкции за компаниите, които не внасят финансови отчети 27.01 | 11:00

Повечето компании не внасят отчета си заради търговската тайна

От Елица Елефтерова

Компаниите, които не внасят годишни финансови отчети, да бъдат санкционирани според оборота им. Това са част от по-строгите мерки, които предвиждат управляващите срещу дейността на некоректните фирми.

Промените ще повишат значително размера на глобата, която в момента е до 3 000 лв. за първо нарушение. Мярката се налага, тъй като има немалко фирми, включително и големи чуждестранни инвеститори, които си спестяват задължението да публикуват финансовите си данни и така на практика крият отчетите си, пише в. "Сега".

Големите компании са длъжни да подават отчети в Националната агенция по приходите (НАП), Националния статистически институт (НСИ) и в Агенцията по вписванията, която ги публикува в Търговския регистър.

Някои от компаниите обаче подават отчети само в НСИ и НАП, но не и към Търговския регистър. Тази порочна практика засега се наказва с глоба, а мотивът за неизпълнението на задължението най-често е търговска тайна.

"Има чуждестранни инвеститори като някои търговски вериги, които никога не са подавали отчети и не подават информация за финансите си. Те предпочитат да не го правят и да си платят глобата", коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Добрин Иванов.


 

Водещи

Най-четени