Искате нов дом – сега е моментът да действате 30.01 | 20:39

Цените са най-изгодни от десетина години насам

От Цанка Донкова

Ако имате нужда от жилище, сега е моментът да действате. Цените на жилищата в момента са най-изгодни от десетина години насам. Така например апартамент може да се изплати с около 55% от средната за страната работна заплата за 20 години, съобщава в. "Стандарт".

Най-изгодни като съотношение доходи/цена на имота са апартаментите в София. Ако сте избрали обаче друго населено място, най-добрия вариант е да изберете между Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора и Велико Търново. Там заплатите също са в добро съотношение, спрямо цените на имотите. Това са и градовете, в които може да се очаква по-сериозно поскъпване през 2014 г.

Забелязва се и друга тенденция. През 2013 г. купувачите са започнали да отделят с около 10% повече пари за покупка на жилище, като средният бюджет достига 55 000 евро, твърдят брокери. Още повече че предпочитани стават и просторните жилища с две и повече спални.

Броят на сключените сделките също се е увеличил с около 10%, като и сделките се сключват за период между един и три месеца.

Миналата година е белязана и от друга тенденция. Броят на хората, които разчитат единствено на собствени средства при покупката на имот е намалял. През 2013 г. те са били около 70%, което е с около 15 % по-малко от предходни години.

Ситуацията при наемите също се стабилизират и дори цените им леко са се увеличили. В момента доходността от отдаване на апартамент е 5%, което е с близо процент повече, отколкото носи депозит в банката.

Най-четени