Искате фирмата ви да сключи договори в чужбина - участвайте в изложение 20.03 | 16:49

За последните 4 години в проведените 84 изложения в чужбина са участвали 853 наши фирми

От Елица Елефтерова

60% от фирмите, участващи в изложения зад граница, имат сключени сделки с чужди партньори. Това заяви във Варна д-р Лана Мумджиева от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

За последните 4 години в проведените 84 изложения в чужбина са участвали 853 наши фирми. 315 са били в търговски емисии, за да трупат експертен опит, посочи тя.

Според данни на икономическото министерство има 18 експортно ориентирани отрасли — хранително-вкусов, напитки, дървообработване и мебели и информационни технологии. Едни от предстоящите изложения са за металообработване в Москва, лека промишленост в Сеул и мода и дизайн в Париж.

Още през януари в това изложение във френската столица е имало добро българско представяне — участвали са 10 фирми, от 18 проявили интерес, а осем фирми не са успели да минат през тяхната селекция, коментира д-р Мумджиева, цитирана от в. "Стандарт".

Проектът за насърчаване на интернационализацията на фирмите се финансира от Европейския фонд за регионално развитие в размер за над 27 млн. лева и е стартирал от 2010 г.

Най-четени