Испания бележи леко понижение на безработицата 04.06 | 12:25

4,71 милиона души са без работа в страната

От Вероника Стойновска

Испания е страната с най-висока безработица за миналото тримесечие в Европейския съюз – 24,44%. След рекордната стойност, измерена през март, този месец нивото на испанската безработица падна едва с 0,63%, което обаче е втори пореден месец на понижение, предаде AFP.

Днес Министерството на труда в страната заяви, че броят на безработните се е понижил до 4,71 милиона души. На годишна база обаче равнището на безработица се увеличава - с 524,463 души повече. Това се равнява на увеличение с 12,52% в сравнение с миналата година.

Енграция Идалго, един от заместник-министрите на труда в страната сподели, че страната се намира във втората фаза на рецесия, която, макар че не е толкова дълбока и тежка като първата, има отрицателно въздействие върху заетостта.

Испанското правителство предвижда за тази година безработица от 24,3% в страната, но за сметка на това за 2013 година се очакват малко по-ниски стойности.

Испания изпадна в рецесия по-рано тази година, само 2 години след като излезе от последната си такава. Официални даннисочат, че през първото тримесечие има рекордно "оттичане" на инвестиции в страната.

Водещи

Най-четени