Испания отсече: Нямаме нужда от помощ 06.12 | 14:46

Страховете на инвеститорите са неоснователни, заяви финансовият министър Елена Салгадо

От Кристалина Илиева

Испания няма да последва съдбата на Гърция и Ирландия в нуждата от международна финансова помощ, заяви министърът на финансите на страната Елена Салгадо.

След седмици на пазарни тревоги, че Испания е следващата на опашката на икономическото поражение, Мадрид категорично отрече тези слухове.

Министър Салгадо заяви, че фондът на Испания, който служи като "въздушна възглавница" на заплашени от банкрут банки и възстановяване на вече фалирали, е достатъчно стабилен. Капацитетът му е 99 милиарда евро, а до момента са били използвани едва 11 милиарда от тях.

Като прибавим и факта, че лихвеното ниво е 7%, рискът да се стигне до нужда от международна помощ е малък, коментира министърът на финансите.

Успоредно с проблемите на Дъблин с несъстоятелните банки, у инвеститорите все повече назряваха страховете, че тежко задлъжнелите испански банки няма да издържат. Твърденията на правителството сега не убедиха бизнеса, че Испания ще съумее да се справи с финансовите трудности, утежнени от спукването на имотния балон в страната.

Дори Европейската комисия изрази съмнения миналата седмица относно възможностите на Испания да намали бюджетният си дефицит до търсените 6% от настоящите 9.3%.

От правителството представиха план за действие, който включва намаляване на данъците за малкия и среден бизнес както и продажба на 30% дял от държавната лотария и 49% от националната авиокомпания AENA.

Най-четени