Испанските облигации достигнаха рекордна доходност 19.07 | 17:40

Страната събра 2,98 млрд. евро при доходност на ДЦК от 7%

От Ралица Стоянова

Рекордни нива достигна доходността по испанските държавни облигации на аукцион, който се проведе днес (19 юли), информира Reuters.

Испания успя да събере 2,98 млрд. евро, но за получаването на тази сума трябваше да плати висока лихва. Беше отчетен ръст на доходността при всичките три вида облигации. Тази по седемгодишните ценни книжа се покачи до близо 7% - стойност, при която други европейски държави бяха принудени да търсят спасителни пакети.

Възвращаемостта по испанските ценни книжа, които са с падеж през юли 2017 г., се покачи от 6,072% на последния аукцион през юни до 6,459%. Така се определи най-високата цена, която Мадрид трябва да плати за заемането на средства от международните пазари.

Средната доходност по седемгодишните облигации беше 6,7%, покачила се от 4,84% на аукциона през миналия месец.

Това става на фона на опитите на управляващите от еврозоната да убедят инвеститорите, че могат да контролират финансите в региона, коментира "Ройтерс".

Същевременно възвращаемостта по десетгодишните дългови ценни книжа, които се търгуват на вторичните пазари, се покачи над 7% след провеждането на аукциона, информира BBC. Тяхната цена контрастира с тази на германските облигации, които се смятат за най-малко рискови европейски активи. От своя страна Франция продаде облигации с доходност под 1%.

В Германия депутатите, върнали се от лятна ваканция, се подготвят за гласуването на спасителен пакет за Испания. За предприемане на действия няма много време, тъй като положението в страната се влошава, коментира германското списание Spiegel.

Водещи