Италия се раздели с 3,4 млрд. долара заради дериват с Morgan Stanley 17.03 | 09:12

Morgan Stanley има печалба от 600 млн. долара през четвъртото тримесечие

От Виолета Малинкова

През януари тази година от американската банка Morgan Stanley заявиха, че ще намалят нетните си инвестиции в италиански ценни книжа с 3,4 млрд. долара. От банката обаче не споменаха нищо по въпроса, че италианските данъкоплатци са плати цялата сума, за да може Италия да се спаси от лихвените проценти по сложни финансови инструменти, пише Bloomberg.

По данни на източник от италианското правителство, запознат с плащанията на италианското министерство на финансите, втората най-задлъжняла страна в Европейския съюз е платила неустойката, за да се отърве от деривати, сключени през 1990 година. Според източника на Bloomberg за Италия е било по-евтино да спре действието на деривата, вместо да продължи "да играе" с плаващата лихва.

Половината от сумата по плащането се равнява на приходите от италианските данъци по продажбите през тази година. Това показва колко е рискова тактиката, използвана при подобни случаи в други държави, за да намалят разходите по заемите си, когато става въпрос за колебанията по лихвените проценти и валутните курсове. Цялата тежест на плащанията по деривата в случая пада върху ръцете на данъкоплатците.

По данни на изследване на Bloomberg Brief Risk, Италия, с рекордния си дълг от 2,5 трилиони долара, е загубила над 31 млрд. долара заради своите деривати по текущи пазарни цени.

По темата италианският сенатор Елио Ланути казва, че загубите демонстрират спекулативният характер на тези сделки и надмощието на финансите над правителството.

Парадоксалното в случая е, че докато данъците в Италия скачат, Morgan Stanley реализира печалба от около 600 млн. долара през четвъртото тримесечие на годината, свързани с отмяна на договорите.

Италианското финансово министерство отказа коментар по темата.

Най-четени