Йотингер: Путин едва ли иска да превърне доставките на газ в политическо оръжие 26.08 | 12:54

"Газпром" и "Нафтогаз" си играят номера с транзитната такса

От Христина Рафаилова

Руският президент Владимир Путин едва ли иска да превърне енергийните доставки в политическо оръжие. Това е заявил ресорният еврокомисар Гюнтер Йотингер пред Bild.  

Той настоява също така да бъде създадена възможност Украйна да получава синьо гориво от други страни на Стария континент, а не от Русия. Йотингер информира, че в момента газохранилищата на черноморската страна са наполовина запълнени.  

Въпреки убедеността на комисаря, че Русия няма да използва газа като оръжие, през октомври ще се състои среща на ЕС, на която ще се обсъдят възможните последствия от спирането на доставките от страна на Москва. В момента 6 държави членки на Общността зависят от руското синьо гориво, като 4 от тях получават газ през Украйна, сред които и България.

Същевременно стана ясно, че "Нафтогаз" е върнала на "Газпром" 10,5 мпн. долара, платени за транзита през Украйна. Миналата седмица официалният представител на "Газпром" Сергей Куприанов заяви, че за тази услуга на Украйна ще бъдат изплатени първите 7 месеца на годината, като руската компания е доплатила 10,5 млн. долара. От своя стана "Нафтогаз" заяви, че изчисленията на това плащане са абсолютно погрешни и парите ще бъдат върнати на "Газпром".

Водещи

Най-четени