Йотова: Рестарт на „Белене“ ще гарантира енергийната ни сигурност 06.06 | 12:29

Надявам се този път темата да не бъде използвана за политическо противопоставяне, каза тя

От iNews.bg

"Убедена съм, че възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" е едно от решенията, които ще гарантират енергийната ни сигурност, ще допринесат за общата ни конкурентоспособност и икономически прогрес, както и за създаването на стабилно енергийно пространство в национален и  европейски мащаб." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на традиционната международна конференция "Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна сигурност”, организирана от Българския атомен форум.

В приветствието си от името на президентската институция Илияна Йотова изрази увереност, че този път темата за рестарта на АЕЦ "Белене" няма да бъде използвана за политическо противопоставяне, а ще бъде оставена в ръцете на експертите. "С политическите пререкания не изглеждаме сериозно в очите на международните инвеститори", посочи вицепрезидентът. По думите й с аргументите на професионалистите трябва да се отговори на въпросите и притесненията на гражданите.

"Голяма символика има в деня, в който започва тази конференция – днес темата за АЕЦ "Белене" ще се дискутира и от енергийната комисия в българския парламент", отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът открои и други важни задачи, които стоят пред българския атомен отрасъл: проектът за продължаване срока на експлоатация на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"; повишаването на топлинната мощност на реакторите на АЕЦ "Козлодуй"; изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци.

Илияна Йотова отбеляза необходимостта от сериозен и отговорен подход по отношение на ядрената безопасност и радиационната защита. По думите на вицепрезидента трябва да бъдат подготвени висококвалифицирани кадри, които да посрещнат предизвикателствата в енергийната сфера. "В това отношение наш дълг е да покажем пред младите хора перспективите, които се откриват пред тях за професионална реализация в областта на ядрената индустрия и свързаните с нея научни и приложни изследвания", посочи Илияна Йотова.

"През последните години силно нараства влиянието на атомната енергетика върху световната икономика, увеличава се броят на страните, които решават да развиват този високотехнологичен отрасъл, създават се принципно нови технологии и иновационни решения", отбеляза вицепрезидентът и цитира данни, според които от 2015 г. до днес в световен мащаб работа са започнали 26 нови реактора с обща електрическа мощност 24 257 MW.

Вицепрезидентът определи ежегодната конференция като добра платформа за осъществяването на важния дебат за развитието на ядрената енергетика и енергийната сигурност на България.

Конференцията, която се провежда във в.к. "Ривиера" край Варна, продължава до 8 юни. В нея участват народни представители, посланици, български и международни енергийни експерти, млади хора, които се обучават в областта на ядрената енергетика. Повече от 300 са тазгодишните участници.

Водещи

Най-четени