КЕВР: Водата ще поскъпва, но плавно 12.10 | 17:32

Иван Иванов обеща по-високите цени да са поносими за населението

От iNews.bg

"Водата ще поскъпва, но това ще става плавно. Увеличението на тарифите ще е съобразено с възможностите на потребителите да плащат за ВиК-услугите. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще вземе решения след внимателен анализ на разходите и инвестициите на водните оператори". Това съобщи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов по повод предложенията на водните дружества за повишаване на цените им между 10 и 20% от 2017 г.

Той увери, че регулаторът ще се произнася по постъпилите предложения след изключително критичен, внимателен и обективен анализ и ще следва принципа за защита на обществения интерес. "Това означава, че ще търсим балансирани решения и ще отчитаме не само исканията на ВиК-операторите, но и възможностите на потребителите да ползват и заплащат ВиК услугите", каза Иванов.

Шефът на КЕВР подчерта, че комисията е върнала голяма част от новите бизнеспланове на дружествата и ценовите им предложения поради недостатъчната им обосновка и липсата на яснота за начина на осигуряване на заявените инвестиции.

"Комисията ще бъде напълно безкомпромисна и няма да се съобрази с искания, за които няма обективни доказателства по всички ценообразуващи фактори. Няма да се допусне поскъпването на водата да нахвърли границата на социалната поносимост за населението в съответния район.", обеща той.

Иванов обясни, че поскъпването на водата е неизбежно, тъй като са необходими инвестиции във ВиК-сектора за подобряване на качеството на питейната вода, намаляване на загубите, за дейности, свързани с пречистването на водата, "но при всички положения КЕВР ще се съобразява с възможностите на българските граждани да ползват и заплащат тези услуги".

Водещи

Най-четени