КЕВР: Под тежък корпоративен натиск сме, но успяваме да защитим потребителите 06.06 | 15:20

Успяхме да задържим по скъпия газ до април, но след това нямаше как, обясни Иван Иванов

От iNews.bg

Превенцията на проблемните плащания е важен проблем, който трябва да намери своето разрешение. Трябва постепенно да дадем възможност на всички свои граждани да могат да плащат разходите в ютилити сектора. Конфликтът е цени - покупателна способност. Какво е решението - баланс на интересите на страните. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на конференцията "Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора", организирана от "Новините Груп".

Той отбеляза, че ролята на ръководената от него институция при ценообразуването е да намалява и премахва изкривяванията на пазара на тези усуги. "Например, до 2015 г. се изкупуваше всичката конегеративна енергия (токът от когенерациите на топлофикациите – бел.ред.) без това да е необходимо за системата. Само за това НЕК плащаше 650 млн. Лева, отбеляза Иванов. След като регулаторът ограничи това изкупуване, сега тези разходи са за 414 млн. лева. По този начин НЕК възстановява финансовата си стабилност.

Друг проблем – от ВЕИ-тата се изкупуваше енергията през цялата година, когато това дори не е необходимо. КЕВР цели намалява тарифните деформации в сектора. Кроссубсидирането, което съществува между топлинната и ел енергия от когенерациите. Това не среща съгласието на Топлофикациите, но е в интерес на потребителите, обясни още Иванов.

Той обяви, че чрез промяна на правилата за търговия с ел. енергия и създаването на енергийна борса на 16 януари 2016 година търговията върви вече на пазарен принцип. "Скоро ще се въведе търговия на ток и в рамките на деня", допълни той.

"Нашите решения са от дългосрочна полза за потребителите - чрез въвеждане повсеместно на пазарни принципи. Така се гарантира устойчивост на цените", заяви още доц. Иванов. По думите му принципите при определянето на цените от страна на регулатора са стриктно спазване на нормативната уредба. Решенията трябва да бъдат справедливи и прозрачни. Всички решения могат да бъдат видени при нас, посочи още той.

Най-често всички са недоволни от нашите решения, тъй като се стремим да намерим баланс на всичките интереси. Няма нито едно дружество, което да е доволно от решенията на КЕВР. Вълко Червенков се е върнал в българската енергетика, казват от едно дружество, искащо пореден скок от 20 % на ел.енергията, каза Иванов.

Председателят на КЕВР отбеляза, че цените трябва да зависят от стойността на услугата. Но при забавяне на увеличение, НЕК изпадна в технически фалит. В момента НЕК има вече печалба от 30 млн. Лева. Устойчивост на услугите - трябва да се погрижим и за финансовата стабилност на дружествата, които предлагат тези услуги. Комисията винаги е под силен корпоративен натиск за повишаване на цените. От друга страна са потребителите. Такъв натиск внушава у хората усещането че цените на ток, парно и вода могат да намаляват - което противоречи на икономическата логика, обясни шефът на регулатора. Той допълни и че такъв натиск създава и недоверие у гражданите към институцията КЕВР.

Трето - очевидно че такъв натиск пречи на регулатора да осъществява работата си спокойно. Що се отнася до произведените фалшиви новини за двете решения за повишаване на цената на газа от тази година - от 1 януари и от 1 април, че с първото решение цената е умишлено задържана заради изборите. Но цената на газа се актуализира на 1-во число на тримесечието. Регулаторът не може да се намества в ценооразуването - ние единствено проверяваме дали цената отговаря на Наредба №2 за определяне на цената. Можем да се намесим само, ако има надвзет приход от "Булгаргаз", да регулираме това в цената през следващия период.

През първото тримесечие КЕВР спести на потребителите 27 млн. лв., отбеляза Иванов. И обясни, че за цената от 1 април вече е нямало никаква възможност за задържане, тъй като беше изчерпан надвзетият приход на "Булгаргаз". А паралелно с това имаше скок на цените на световните борси. Съгласно договора в ценообразуването на природния газ присъстват цените на съпътстващите горива като газьол мазут и т.н. - не можехме нищо повече да направим, обясни Иванов.

Той припомни, че 97,4% от природен газ у нас е внос, а България не може да влияе върху международните цени. Предстои либерализиране и на газовия пазар - до две години всички играчи трябва да излязат на свободния пазар, а пълната либерализация трябва да стане до пет години - както и по искане на Еврокомисията.

Тогава КЕВР вече няма да влияе върху цените на продукта, а само върху цените за пренос по мрежите. Допълнително ще определя и добавката Отговорност към обществото. Ще продължим да издаваме лицензи и да извършваме контрол върху свободния пазар.;

Мерки за защита на уязвимите потребители са нужни, стана ясно още от думите на Иванов. Трябва тези хора да бъдат във фокуса на вниманието - но като правна мярка в социалното министерство. Съгласно третият енергиен пакет - всяка страна от ЕС трябва да подсигури уязвимите групи преди да пристъпи към пълна либерализация на пазара. Два вида мерки - финансови мерки и нефинансови - непряко заплащане. Става дума за енергийно уязвими потребители, а не за енергийно бедни. за тях всички комунални мерки са проблемни.

Уязвимите - това са хора с 90 процента липса на работоспособност. Семейства с деца с увреждания, които имат нужда от външна помощ. Единият вариант за това е въвеждането на разсрочено плащане. Друг вариант е всички да плащат някаква добавка, с която да се помага на енергийно уязвимите. Но така ще се разшири самата група на уязвимите. 

Трети вариант е подпомагане чрез държавния бюджет. За това ще са необходими около 140 млн. лева, които да се изплащат от бюджета чрез социалното министерство.

Водещи

Най-четени