КЕВР иска обяснения от „Енерго-Про“ и ЧЕЗ за лошо снабдяване с ток 11.07 | 17:30

При необходимост регулаторът ще поредприеме и проверка на място

От iNews.bg

Във връзка с публикации и репортажи в национални медии за многобройни случаи на влошено качество на доставяната електрическа енергия на жителите на с. Поликраище, община Горна Оряховица, обл. Велико Търново, в съответствие със своите законови правомощия КЕВР предприе мерки за изясняване на случая. В изпратено писмо до ръководството на "ЕНЕРГО-ПРО Варна", на чиято обслужвана територия е населеното място, енергийният регулатор изиска да бъде предоставена информация за причините за нарушеното електроснабдяване, тъй като съгласно Общите условия на дружеството то е задължено да предоставя качествена услуга на абонатите си. Нарушеното електроснабдяване накърнява правата на потребителите, нарушава нормалния им ритъм на живот и може до доведе до материални щети за тях, както и до неприемливи социални и здравни рискове. Копие на писмото е изпратено и до кмета на с. Поликраище Марин Тодоранов.

В предвидения в нормативната уредба срок Комисията очаква "ЕНЕРГО-ПРО" да представи анализ на причините за нарушеното електроснабдяване в населеното място и информация за предприеманите мерки и срока, в който ситуацията ще бъде нормализирана. След получаването на исканата информация КЕВР ще извърши анализ и при необходимост, в изпълнение на контролните си функции, ще назначи проверка на място с цел да бъде установено изпълнението на лицензионните задължения на дружеството за осигуряване на качеството на предоставяните услуги.

КЕВР очаква отговор и от "ЧЕЗ Разпределение България" във връзка с публикуваните в медиите информации за влошено качество на електроснабдяването и в с. Врачеш, община Ботевград, което попада в обслужваната от дружеството територия. През миналата седмица регулаторът изиска от дружеството да предостави писмени разяснения за причините за честите прекъсвания на електроснабдяването и да предприеме незабавни мерки за тяхното отстраняване. След получаване на отговора на "ЧЕЗ Разпределение България" КЕВР ще прецени необходимостта от извършване на проверка на място.

Водещи

Най-четени