КЕВР предлага малко по-евтин ток за сметка на много по-скъпото парно 09.06 | 16:32

Окончателното решение на регулатора ще бъде взето на 1 юли 2020 г.

От iNews.bg

Малко по-евтин ток, но доста по-скъпи топла вода и парно предлага КЕВР от 1 юли. Това стана ясно след проведените днес обществени обсъждания във връзка извършване на регулаторен преглед и утвърждаване на цени от 1 юли на топлинна енергия и определяне на цени и премии за електрическа енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство на дружества от сектор "Топлоенергетика". В обсъждането участваха омбудсманът доц. Диана Ковачева и Мая Манолова, председател на гражданско движение "Изправи се.бг".

След извършения регулаторен преглед на дружествата и прилагане на ценообразуващия модел, в проекта за решение за всяко от тях е изчислена годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период. За "Топлофикация София" ЕАД предлаганата годишна прогнозна цена цена на топлинната енергия за битовите потребители е в размер на 81,57лв./MWh, за "ЕВН Топлофикация" ЕАД – 83,20 лв./MWh, за "Топлофикация Плевен" ЕАД – 71,87 лв./MWh,за "Топлофикация Бургас” ЕАД – 69,72 лв./MWh, "Веолия Енерджи Варна” ЕАД - 85,06 лв./MWh, "Топлофикация – Враца" ЕАД - 76,70 лв./MWh, "Топлофикация ВТ" АД - 86,54 лв./MWh, "Топлофикация-Разград" ЕАД - 85,13 лв./MWh.

На общественото обсъждане от страна на омбудсмана беше направено възражение, че с определените прогнозни цени за едногодишния период не се отчита значителното намаление в цената на природния газ през последните месеци. По този начин потребителите ще заплащат по прогнозна, а не по действителна цена и това ще ги ощети, смята тя. От "Изправи се.бг" беше отправено искане Комисията да преустанови цялата процедура по определяне на цени от 1.07.2020, тъй като няма яснота относно предстоящото намаление на топлинната енергия за изминалия период 1.07.2019 – 31.03.2020 г.

От страна на членове на Комисията беше пояснено, че КЕВР не увеличава и намалява цените, а ги определя на прогнозен принцип. Тъй като цените са за бъдещ период от време КЕВР е длъжна да  прогнозира ценообразуващите елементи, които участват при определяне на крайната цена. Прогнозите са извършени след като задълбочено са проучени цените и тенденциите на  международни газови пазари и ценовите нива въз основа на сключените фючърсни сделки за година напред.  Категорично беше отхвърлено и твърдението, че регулаторът работи в полза на енергийните дружества, като беше изтъкнато, че стремежът на Комисията е да балансира интересите както на потребителите, така и на енергийните предприятия. От страна на работната група беше пояснено също, че  съществува изготвен механизъм, с който потребителите да бъдат компенсирани  при настъпила промяна в цените на природния газ. 

В съответствие с промените в Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната енергия,  които произтичат от измененията в Закона за енергетиката, за целите на ценообразуването КЕВР вече определя прогнозна цена на топлинната енергия за целия годишен регулаторен/ценови период, за всяко едно топлофикационно дружество с основен енергиен носител природен газ, се посочва в проекта за решение. По досегашната нормативна уредба Комисията определяше цени на топлинната енергия за всяко тримесечие. Новото правомощие на КЕВР да определя цените на природния газ ежемесечно налага Комисията по нов начин да регламентира отразяването на този разход в цените на топлинната енергия по време на регулаторния/ценовия период, тъй като природният газ е основно гориво и разход на дружествата за производство на топлинна енергия. Ценовото прогнозиране се извършва от регулатора след извършването на анализ за икономическа обоснованост на прогнозните разходи на дружествата. С Наредбата се  регламентира възможността Комисията да изменя цените на топлинната енергия по време на ценовия/регулаторния период, когато е налице съществено изменение между определената прогнозна цена на природния газ за този период спрямо постигнатата и прогнозната цена за оставащия срок от периода.  

Комисията проведе и обществено обсъждане във връзка с утвърждаване на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2020 - 30.06.2021 г.  След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, се предлага цената на електроенергията за потребителите на регулиран пазар да намалее средно с 0,55% за цялата страна. За битовите клиенти на ЧЕЗ е предвидено крайната цена на електроенергията да намалее с 0,45 %, а за Енерго Про – с 1,69 %. За клиентите на ЕВН се предлага минимално увеличение с 0,15%. В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и добавката "Задължение към обществото".

В общественото обсъждане участва представителят на гражданско движение "Изправи се.бг" Мая Манолова, която призова процедурата да бъде преустановена до приемането на предстоящите промени в Закона за енергетиката, с които предстои от 1 октомври 2020 г. на свободния пазар да излязат всички небитови потребители. В отговор членът на Комисията Ремзи Осман подчерта, че регулаторът няма основание да отложи процедурата по утвърждаване на цените, тъй като изпълнява законодателството, действащо в момента. Ръководителят на работната група Пламен Младеновски коментира, че регулаторът ще отчете в ценовото си решение  резултатите от извършените проверки на дружествата през 2019 г. по отношение на изпълнението на инвестициите, ремонтните програми, качеството на доставяната електрическа енергия и др. показатели. Отново беше изтъкнато, че цените на електрическата енергия и на природния газ през последните месеци са се понижили, но те не могат да бъдат показателни за прогнозните годишни цени, които ще действат през следващите 12 месеца от 1.07.2020 г.

Окончателните решения за утвърждаване на цени на топлинната енергия и на цени в сектор "Електроенергетика" за новия регулаторен период 1.07.2019-30.06.2020 г. Комисията ще вземе на 1.07.2020 г.

Водещи

Най-четени