КЗК: ЕРП-тата злоупотребяват с господстващо положение 25.07 | 11:40

През миналата година са били извършени редица проверки и са иззети доказателства

От Симеон Досев

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвиниха дружествата от групите на трите ЕРП-та – ЕВН, Енерго-ПРО и ЧЕЗ, в злоупотреба с господстващо положение.

Първоначално антимонополният орган сам се е сезирал по случая, а впоследствие искане за образуване на производство е подадено и от независим търговец на електроенергия.

През март и април 2013 от КЗК са провели проверки на място в офисите на дружествата, като са иззети доказателства на хартиен и електронен носител, въз основа на които са повдигнати обвиненията.

От антимонополният орган разясниха, че твърденията за извършено нарушение са предявени на електроразпределителното, електроснабдителното и дружеството търговец на електроенергия по свободно договорени цени от съответното ЕРП.

Злоупотребата с господстващо положение се изразява в това, че от дружествата са прилагали обща стратегия на пазара на доставка на електроенергия до небитови клиенти.

От антимонополния орган обясниха, че стратегията на всяко едно от ЕРП-тата се състои в прилагане на различни практики, с които се обменя съществена информация в Групата за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и възпрепятства процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени.

Според предварителната оценка на Комисията нарушението може значително да засегне търговията между държавите членки.

Водещи

Най-четени