КЗК обвини „Топлофикация София“ в монопол 17.02 | 12:45

Столичното парно определяло еднакви цени за всички топлинни счетоводители

От Десислава Маданска

"Топлофикация София" злоупотребява с господстващо положение. Това се казва в становище на Комисията за защита на конкуренцията.

От комисията посочват, че монополът на дружеството може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на услугата дялово разпределение в сгради етажна собственост и да засегне интересите на потребителите.

Производството е образувано след получен сигнал от Върховна административна прокуратура, в който са изложени аргументи във връзка с евентуално извършено нарушение от страна на топлопреносното дружество и дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия. В сигнала се предлага КЗК да образува производство, като проучи как предприятията формират цените на услугата дялово разпределение на топлинна енергия в етажна собственост.

От комисията съобщават, че са проверили офисите на "Топлофикация София" ЕАД, "Иста България" ЕООД и "Техем Сървисис" ЕООД.

Направеният икономически анализ показал, че едностранното определяне на еднакви цени за всички фирми за дялово разпределение от страна на "Топлофикация София" ЕАД води до премахване на ценовата конкуренция и засяга благосъстоянието на потребителите. Също така намалило качество на услугата и лишавало абонатите от възможността да изберат онзи доставчик на услугата, който би им предложил по-благоприятна цена. Според комисията, "Топлофикация София" ЕАД налага необосновани цени на дружествата за дялово разпределение на топлинна енергия, в резултат на което същите са поставени в неравностойно положение по отношение на техните разходи и начисляването на различна норма на възвращаемост.

Столичното парно може да предяви възражения към КЗК в срок от 30 дни.

Водещи

Най-четени