КЗК обсъжда доклада за картел на пазара за горива 07.03 | 07:11

Проверката започна през лятото на 2011 година

От Деляна Петкова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще дискутира днес (7 март) доклада за наличието на картел на пазара на горива у нас. Проверката започна през лятото на 2011 година, когато се развихри скандалът с разрешителните на рафинерията на "Лукойл" в Бургас.

Според информацията на Econ.bg анализът за пазара на горивата вече е готов. На този етап не са оповестени данни от документа. Ако има нарушение на правилата, по закон глобите са до 10% от оборота на компанията на съответния пазар за предходната финансова година.

Компаниите обаче имат право в рамките на 14 дни след предявяване на обвинения да се защитят и оборят заключенията на Комисията.

През август 2011 година от КЗК официално съобщиха, че започват секторен анализ на конкурентната среда на производството и реализацията на бензин и дизелово гориво.

Анализът проследява пазарната среда и отношения по цялата верига на реализация на горивата – от производството и вноса, през търгуването им на едро до реализацията на дребно към крайния потребител.

Водещи

Най-четени