КЗК откри картел на пазара с олио 26.04 | 11:04

Трима доставчици имат споразумения с дистрибуторите си

От Ралица Стоянова

Комисията за защита на конкуренцията обвини в картел доставчици на рафинирано бутилирано олио и техните дистрибутори, информират от антимонополния орган.

Според комисията те са прилагане на вертикални споразумения, които по своята цел предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазара на едро на рафинирано бутилирано олио.

Производството е образувано вследствие на установени клаузи в договори за дистрибуция при извършване на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио.  

Анализирани са три отделни, несвързани помежду си, вертикални споразумения между доставчици на бутилирано олио и основните им дистрибутори.

Комисията постанови три самостоятелни определения за предявяване на твърдения за извършени нарушения, при следните доставчици и техни основни дистрибутори:

- Калиакра АД, Бунге Зрт – Унгария, Бунге Румъния Срл и основните им дистрибутори Гама-Ник-Митев-2004 ЕООД, Теодоро Бабаров-Клио Комерс ЕТ, Д и Д Комерс Енд Диливъри ООД, Лъки 2003 ООД, Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД;

- Бисер Олива АД и основните му дистрибутори Фамилекс ЕООД, М.М. Малешков ЕООД, Загора 2000 ООД, Велизара 2000 ЕООД;

- Звезда АД и основния му дистрибутор КООП Търговия туризъм АД.

КЗК приема, че разглежданите вертикални споразумения имат за цел пряко или косвено определяне на цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио и разпределяне на пазари под формата на ограничаване на територията на дистрибутора.

Поради липсата на свързаност в поведението на участниците в трите дистрибуторски мрежи, КЗК също така реши да продължи разследването си в три самостоятелни производства, според проучваните забранени вертикални споразумения.

Определенията не подлежат на обжалване.

В срок от 30 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание.

Ответните страни, поотделно или съвместно, имат право да предложат поемането на задължения, с които да се преустанови поведението, във връзка с което е образувано производството.

След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

Водещи

Най-четени