КЗК отново обвини „Енерго-Про“ в злоупотреба с монопол 17.05 | 13:32

Дружеството отказало да присъедини слънчева електроцентрала към мрежата си

От iNews.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново обвини "Енерго – Про Продажби" в злоупотреба с господстващо положение. Става въпрос за необоснован отказ за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия от ВЕИ по определената от КЕВР преференциална цена. Според експертите на антимонополния орган това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите. Преди 10-ина дни КЗК отново обвини "Енерго-Про" в подобно нарушение, но тогава от дружеството реагираха, че проблемът е бил преди години, когато ЕРП-то на Североизточна България беше собственост на германската E.oN.

Сега производството на Комисията е установило, че изкупуването на електроенергия от ВЕИ по преференциални цени е регулирано от секторните нормативни актове, като съгласно изискванията на действащото законодателство "Енерго - Про Продажби" е задължено да изкупува произведения по този начин ток. В конкретния случай, след сключването на Договор за достъп между "Енерго - Про Мрежи" АД и "Нурмет 1" ЕООД, молителят подава до "Енерго - Про Продажби" АД искане за сключване на Договор за изкупуване на ел.енергия, произведена от фотоволтаична централа в село Паисиево, но получава отказ, мотивиран с преценката на крайния снабдител за наличието на нарушение в процедурата за присъединяване към електроразпределителната мрежа.

Вземайки предвид действащата нормативна уредба, настоящото състояние на пазара за производство на електроенергия от ВЕИ, както и тенденциите за бъдещото му развитие, КЗК е направила заключение, че отказът на "Енерго - Про Продажби" АД е обективно необоснован, като разглежданото поведение на електроснабдителното дружество е в състояние да увреди конкурентната структура на пазара на свободна търговия на ток в дългосрочен план, както и да засегне интересите на потребителите.

Определението не подлежи на обжалване. Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, имат право в 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание във връзка с предявените твърдения и правомощията, които Комисията възнамерява да упражни.

Водещи