КЗК проверява дали ни мамят с парното 11.04 | 14:23

Комисията подхвана Наредбата за топлоснабдяването

От Десислава Маданска

Топлинната енергия, доставена за отопление и за загряване на топла вода в сграда етажна собственост, се определя и разпределя на потребителите по непазарен начин. Това показва предварителният анализ на Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган е образувал производство за оценка на съответствията с правилата от Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването.

Целта на производството е да установи обосновани ли са подозренията на КЗК, че е премахната свободата на потребителите на топлинна енергия да определят количеството топлина, отдадено от сградната инсталация при въведена система за дялово разпределение в блока.

От анализа става ясно още, че потребителите нямат директни търговски отношения с топлинните счетоводители, което ограничавало конкуренцията между дружествата. Според експертите от комисията потребителите все още нямали възможност да си сменят топлинния счетоводител, без да подменят уредите за дялово разпределение на топлинна енергия.

Комисията счита още, че индивидуалните потребители са ограничени във възможността си да избират доставчик на топлинна енергия.

Антимонополният орган ще провери и предположенията си, че при изграждане на съоръженията за присъединяване към топлопреносната мрежа потребителите са поставени в по-неблагоприятно положение спрямо топлофикациите. 

Ако има достатъчно аргументи, след приключване на производството комисията може да поиска отмяна на нормативни разпоредби, съдържащи се в закона.

Водещи

Най-четени