КЗП за пържолите от 500 лв: Незаконно е цената в менюто да е за 100 г вместо за порция 21.07 | 16:30
От заведението със "златното" месо се оправдаха, че то било много специално и скъпо

Комисията за защита на потребителите откри нарушения в случая с ресторанта, който натовари клиент с бомбастичната сметка 490 лв. за три пържоли. Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, за бТВ.
Цените на ястията в заведенията задължително са за порция, не за 100 грама, подчерта Арсенов. В менюто във въпросния ресторант обаче за този стек е написано "35 лв. за 100 г."
Смаяният от сметката клиент качи в социалните мрежи клип, в който от персонала му обясняват как е формирана цената онзи ден.
Подобна "оферта" - за 100 г тегло, е допустима само за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да посочи коя иска да му сготвят.
За пържолите това изключение очевидно не важи. Има и друг проблем. В случая, който се коментира – сметка от 450 лв. за три пържоли, обявената цена от 35 лв. за 100 грама е за сурово месо, а при термичната обработка теглото намалява, тоест клиентът плаща за повече грамаж от това, което реално му се поднася в чинията, обясни експертът от КЗП.
От заведението със "златните" пържоли се оправдаха, че месото било много специално и скъпо и било нормално и порцията да има луксозна цена (порцията излиза над 160 лв). Същата теза развиха и други представители на бранша. Един от тях дори се изцепи, че НАП трябвало да провери откъде онзи човек имал пари да си купува толкова скъпи стекове.
"Първия път е обяснено на клиента, че имаме различни видове стекове. Той е поръчал от най-скъпия и най-голямата пържола. От сервитьора му е казано колко ще излезе крайната цена", обяснява мениджърът на заведението Иксан Фахри пред Нова.
Майстор-готвачи също се изказаха в негова защита. Според шеф Никола Симеонов било практика по заведенията цената на стековете да се изписва на 100 грама. "Единият може да е нарязан на 210 грама, другият на 310. Има едни японски стекове, които са над 1000 лв. за килограм", разясни той.
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък съзря в шума около скандалната сметка вражеска кампания. "Антирекламата към България се е засилила страшно много. Всеки ден в социалните мрежи излизат клипове колко е било скъпо в България и колко било евтино в Гърция, което е абсолютно неистина. Сравняват се скъпи курорти с такива в Гърция, които въобще не отговарят на нашите", оплака се известният ресторантьор.
Друг негов колега обаче буквало "изби рибата" с предложение клиентът, раздухал скандала, да бъде проверен от данъчните. "Нека от НАП да проверят откъде въпросният човек има подобни джобни пари да яде стекове", поиска зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.
От комисията контрольор са категорични по случая - има нарушения. "Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет", обобщи Игнат Арсенов от КЗП.
Комисията за защита на потребителите откри нарушения в случая с ресторанта, който натовари клиент с бомбастичната сметка 490 лв. за три пържоли. Цената е формирана незаконно, стана ясно от интервю на Игнат Арсенов, главен директор в комисията, за бТВ.
Цените на ястията в заведенията задължително са за порция, не за 100 грама, подчерта Арсенов. В менюто във въпросния ресторант обаче за този стек е написано "35 лв. за 100 г."
Смаяният от сметката клиент качи в социалните мрежи клип, в който от персонала му обясняват как е формирана цената онзи ден.
Подобна "оферта" - за 100 г тегло, е допустима само за много скъпи екзотични риби, които клиентът може да види живи и да посочи коя иска да му сготвят.
За пържолите това изключение очевидно не важи. Има и друг проблем. В случая, който се коментира – сметка от 450 лв. за три пържоли, обявената цена от 35 лв. за 100 грама е за сурово месо, а при термичната обработка теглото намалява, тоест клиентът плаща за повече грамаж от това, което реално му се поднася в чинията, обясни експертът от КЗП.
От заведението със "златните" пържоли се оправдаха, че месото било много специално и скъпо и било нормално и порцията да има луксозна цена (порцията излиза над 160 лв). Същата теза развиха и други представители на бранша. Един от тях дори се изцепи, че НАП трябвало да провери откъде онзи човек имал пари да си купува толкова скъпи стекове.
"Първия път е обяснено на клиента, че имаме различни видове стекове. Той е поръчал от най-скъпия и най-голямата пържола. От сервитьора му е казано колко ще излезе крайната цена", обяснява мениджърът на заведението Иксан Фахри пред Нова.
Майстор-готвачи също се изказаха в негова защита. Според шеф Никола Симеонов било практика по заведенията цената на стековете да се изписва на 100 грама. "Единият може да е нарязан на 210 грама, другият на 310. Има едни японски стекове, които са над 1000 лв. за килограм", разясни той.
Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пък съзря в шума около скандалната сметка вражеска кампания. "Антирекламата към България се е засилила страшно много. Всеки ден в социалните мрежи излизат клипове колко е било скъпо в България и колко било евтино в Гърция, което е абсолютно неистина. Сравняват се скъпи курорти с такива в Гърция, които въобще не отговарят на нашите", оплака се известният ресторантьор.
Друг негов колега обаче буквало "изби рибата" с предложение клиентът, раздухал скандала, да бъде проверен от данъчните. "Нека от НАП да проверят откъде въпросният човек има подобни джобни пари да яде стекове", поиска зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.
От комисията контрольор са категорични по случая - има нарушения. "Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация каква порция в крайна сметка ще получи. Сервитьорът може да му е обяснявал, но клиентът трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет", обобщи Игнат Арсенов от КЗП.
Водещи
-
Ядем по-малко хляб и повече месо
Най-много - или близо 29 на 100 от всички разходи са за храна и безалкохолни, следвани от 11...
17.04 | 15:15
-
Радостин Василев: Вотът имаше много разобличаващ характер
Според Василев, ДПС напуска с аргумента, че подкрепя мотивите на опозицията относно...
17.04 | 15:00
-
Доходите на домакинствата растат: Средно 12 857 лв. на човек за 2024 г.
През 2024 г. българските домакинства са изразходвали 11 712 лв. средно на човек, което е с...
17.04 | 14:30
-
Диетолог посочи: До три яйца и 150 грама козунак на ден
Лекарят отбеляза, че печените продукти съдържат много захар и наситени мазнини, така че...
17.04 | 14:15
Най-четени
-
Кирил Петков: Не можем да сме част от мнозинство, управлявано от Пеевски
Депутатите гласуват втория вот на недоверие
17.04 | 11:15
-
От "Величие" обмислят нов вот на недоверие след две седмици,
Формацията подкрепя вота на недоверие срещу кабинета на тема корупция, внесен от „Морал,...
17.04 | 10:15
-
Окръжният съд в Ловеч остави без уважение молбата на Десислава Иванчева за условно предсрочно освобождаване
Решението може да бъде обжалвано и протестирано в седемдневен срок пред Апелативен съд –...
17.04 | 11:45
-
Борисов заяви, че са „правителство на малцинството“
Днес има Комисия за пътищата и там яе могат да му задават въпроси
17.04 | 10:59