КНСБ: Лицензът на КТБ не бива да се отнема, банката да се оздрави 31.10 | 09:27

Синдикатът подкрепи решенията на бюджетната комисия

От iNews.bg

Ръководството на КНСБ подкрепи четирите решения на временната бюджетна комисия в парламента във връзка с казуса КТБ и са категорични, че оздравяването на банката е по-доброто решение от нейната ликвидация.

От Синдикалната организация отбелязват, че са съгласни с решението на комисията, че трябва да има промени в банковото законодателство, които да гарантират ефективен банков надзор, а оттам – и стабилност на банковата система в България.

"Именно липсата на ефективен банков надзор доведе до ситуацията в банковата система да възникне сериозен проблем, без той да е породен от световната банкова криза. Солидаризираме се с решението за законодателни изменения, които да осигурят изплащането на гарантираните депозити. За нас това означава, че за целта не трябва да се отнема лицензът на банката. Изплащането на гарантираните депозити е един от основните фактори, за да има доверие на вложителите в банковата система", коментират от КНСБ.

В същото време синдикалистите смятат, че приетото от комисията решение БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, се нуждае от редакция с цел конкретизация.

"Приемаме решението, ако става дума за даване на допълнителен срок на БНБ за разговори с потенциални инвеститори за оздравяване на банката, като се укаже друг срок, например 30 дни, вместо сегашните 5 дни за отнемане на лиценза", се казва в позицията им.

Водещи

Най-четени